Gaziantep'teki kazanın bir benzeri dün akşam saatlerinde Mardin'in Derik ilçesinde meydana geldi. Kaza saat 17.00 sıralarında Derik ilçesi Bahçelievler Mahallesinde bulunan bir akaryakıt istasyonun yanında oldu.

Sürücüsünün ismi öğrenilemeyen gübre yüklü bir TIR, freni boşalınca 2 araca çarptıktan sonra devrildi. İhbar üzerine olay yerine sağlık, itfaiye, jandarma ve polis ekipleri sevk edildi. Çevredeki vatandaşlar da kaza yerinde toplanarak ekiplerin çalışmasını takip etti.

TIR KALABALIĞIN ARASINA DALDI

Kazayla ilgili görevliler çalışmalarını sürdürürken saat 17.45 sıralarında ise sürücüsünün ismi öğrenilemeyen gübre yüklü TIR, hızla kalabalığın arasına daldı. Kaza yerinde bulunanlar panik ve korku içinde kaçışmaya çalışırken, TIR bir apartmana çarparak durabildi. Kaza yerine çok sayıda sağlık, polis ve itfaiye ekibi sevk edildi.

Sağlık ekiplerinin yaptığı kontrollerde aralarında çocukların da olduğu iki kazada 20 kişi yaşamını yitirdi, 26 kişi de yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla çevredeki hastanelere götürüldü. Hayatını kaybedenlerin cenazeleri de otopsi için morga götürüldü.

1 POLİS ŞEHİT OLDU

Kaza nedeniyle bölgeye giden İçişleri Bakanı Soylu, ilk kazaya müdahale esnasında bir polisin şehit olduğunu duyurdu. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bilgilendirmesinde ise "Mardin-Derik ilçe Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Grup Amirliği kadrosunda görevli Polis Memuru Yahya ERGİN, 20.08.2022 günü ölümlü trafik kazasına müdahale esnasında vatandaşları uzaklaştırırken freni patlayan kamyonun vatandaşların ve görevli personelin bulunduğu alana girmesi sonucu şehit olmuştur" denildi.



Öte yandan kaza anı ve sonrası güvenlik kameraları ve cep telefonu kameralarına yansıdı. Kamera görüntülerinde kaza yerinde bulunan görevlilerle birlikte vatandaşların, hızla gelen TIR'ı görünce kaçıştıkları görüldü.



ERDOĞAN'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kazayla ilgili sosyal medya hesabından başsağlığı mesajı paylaştı.

Erdoğan, "Gaziantep’in ardından Mardin’in Derik ilçesinden de maalesef elim bir kaza haberi aldık. Ciğerimizi yakan kazada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Bir kez daha başımız sağ olsun" ifadelerini kullandı.

TBMM BAŞKANI ŞENTOP'TAN TAZİYE PAYLAŞIMI

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Twitter hesabından başsağlığı mesajı paylaştı. Şentop, mesajında "Bugün arka arkaya aldığımız acı haberler hepimizin yüreğini dağladı. Mardin Derik'te meydana gelen kazada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun" ifadelerini kullandı.

FOTO: AA


BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, trafik kazasıyla ilgili açıklama yaptı. Koca, ilk mesajında şu ifadeleri kullandı:

* "İkinci bir trafik kazası haberiyle daha sarsıldık. Mardin’in Derik ilçesi üç yol mevkiinde freni patlayan tırın kalabalığın arasına girmesi sonucu meydana gelen kazada 16 kişi hayatını kaybetti, 8’i ağır olmak üzere 29 kişi yaralandı.

* Kazada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyor; yaralılara acil şifalar temenni ediyorum. Yaralıların tedavisi için tüm imkânlar seferber edildi. Dileğimiz, Gaziantep ve Mardin’deki trafik kazaları sebebiyle yeni acı yaşamamak. Milletçe üzgünüz."

Bakan Koca, ikinci paylaşımında ise "Mardin Derik'te bir tırın kalabalığın arasına girmesi ile meydana gelen kazada hayatını kaybedenlerin sayısı maalesef 19’a yükseldi. 6’sının durumu ağır olmak üzere yaralı sayısı 26’dır. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, tedavisi süren hastalarımıza acil şifalar diliyorum" dedi.

FOTO: AA


BAKAN BOZDAĞ: ADLİ TAHKİKAT BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kazayla ilgili adli tahkikat başlatıldığını duyurdu. Twitter hesabından paylaşım yapan bakan Bozdağ, şunları belirtti:

* "Mardin Derik İlçesinde meydana gelen elim trafik kazasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet,ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum.

* Derik Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adlî tahkikat başlatılmıştır."

FOTO: AA


BAKAN SOYLU: OLAY BÜTÜN YÖNLERİYLE BİRLİKTE SORUŞTURULMAKTADIR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu beraberinde Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş ve Vali Mahmut Demirtaş ile birlikte kazanın meydana geldiği bölgede incelemelerde bulundu. Yetkililerden kaza ve çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan soylu yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

* "İki TIR'ın sebebiyet verdiği kazada şu ana kadar 20 vatandaşımız hayatını kaybetti. 26 yaralımız var. Olay bütün yönleriyle birlikte soruşturulmaktadır. İhmal, kasıt her neyse bütün süreçler tetkik edilecektir. Kolluk güçlerimiz bu konudaki çabanın içerisindedirler.

* İnsanın boğazı düğümleniyor. Bir trafik kazasında 20 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine insanın söyleyecek sözü kalmıyor. Hem Cumhuriyet Savcılığımız hem kolluk güçlerimiz soruşturmayı sürdürüyor. Kazazedelerimiz ve ailelerimizin yanındayız. Öncelikle sabır diliyorum. Geçmiş olsun, Allah rahmet eylesin."

2 SÜRÜCÜ GÖZALTINA ALINDI

Bakan Soylu gece boyunca kazalar ile ilgili çalışmaların sürdürüleceğini belirterek, "Biz de burada sabaha kadar hem kazaya sebebiyet veren sürecin nasıl olduğunu hem de bu konuda kimin ihmali varsa o ihmalle ilgili tüm tespitleri yapmış olacağız. 'Allah böyle bir sonuçla bizi bir daha imtihan etmesin' diyoruz. Buradaki ilk kazaya müdahale esnasında 1 polisimiz şehit oldu. Sürücülerin 2'si de yaralı, tedavi altındalar. 2 sürücü de gözaltında" dedi.

Daha sonra kazada hayatını kaybedenlerden İsa Ayebe'nin ailesinin evine giderek başsağlığı dileyen Bakan Soylu ve beraberindekiler, ardından hastanedeki yaralıları ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.

FOTO: İHA


GÖRGÜ TANIKLARI KAZA ANINI ANLATTI

Kazanın görgü tanıkları o anları anlattı. Aynı yolda sık sık kazalar yaşandığını belirten Abdulkadir Sol, "Ben burada 30 yıllık esnafım. Bu gördüğünüz noktada kaza olan yerde arabaların suçu yoktur. Yukarıda 4 kilometrelik bir rampa var. Kaza tutanakları vardır. 30 yıldan beri 50 tane arabadan fazla birkaç metre ileride veya geride aynen bu noktada devrilmiştir. Bu şehir merkezinde bir çevre yoluna ihtiyaç vardır. Bu yol bu arabaları kaldıramıyor artık. Yolun mesafesine bakın, genişliğine bakın. Virajlara bakın bir de inişine bakın. Buranın acil bir çevre yoluna ihtiyacı var" diye konuştu.

"İLK KAZADA 4 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ"

Ali Gökçek de "TIR'ın freni patlamıştı. İlkinde 4 kişi hayatını kaybetti. Bu 4 kayıptan sonra bütün millet bunların üstünde bayağı bir kalabalık oldu. Ondan sonra ikinci TIR geldi. Bayağı bir kaybımız var. Bu ilk değil, son da olmayacak. Bu yol yapılmayana kadar bu devam edecek. Her sene 2 sefer 3 sefer aynı şekilde kaza oluyor. Mutlaka çevre yolunun yapılması lazım. Yarın öbür gün okullar açılacak, bu çocukların güvenliğini nasıl sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

"'HEPİNİZ KAÇIN' DİYE BAĞIRDIM"

Baver Doğan da kaza anında kalabalığın içerisinde olduğunu belirterek, "Biz olayın içindeydik. İlk TIR kaza yaptı. 4 kişi ölmüştü. Biz cenazeleri çıkarttık, millet toplanmıştı. İkinci TIR yukarıdan geldi. Ben bağırdım, 'hepiniz kaçın' dedim. Hepsini ezdi, geçti. Bu böyle olmuyor, bu TIR'lar buradan geçmesin. Çevre yolu olsun. Yarın okul açılıyor, bizim çocuklarımız nasıl okula gidecek?" ifadelerini kullandı.

GAZİANTEP'TE 15 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Gaziantep’te bir kazaya müdahale etmeye gelen ambulans, itfaiye ve İHA’nın canlı yayın aracına otobüs çarpmıştı.

Feci kazada aralarında 3 sağlık görevlisi, 3 itfaiyeci, 2 gazetecinin bulunduğu 15 kişi hayatını kaybetmiş, 31 kişi yaralanmıştı. DHA