Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak ve Suriye’nin kuzeyine yönelik Pençe Kılıç Hava Harekatı'nın kara harekatıyla devam edip etmeyeceği yönündeki sorulara yanıt verdi.

BEDELİNİ ÖDETİRİZ

- Her şeyden önce Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki bu operasyon böyle rastgele, acaba kim ne der, nasıl olur diye düşünülerek yapılmış bir harekât değil. Daha önce de söylediğimiz gibi, eğer ülkemize, topraklarımıza birileri rahatsızlık veriyorsa bunlara biz bedelini ödetiriz. Nitekim şu anda da birçok saldırı planlaması içinde olan veya bu tür saldırıları gerçekleştiren, tehdit oluşturan terör örgütleri var güneyimizde.

PLANLANAN SAATTE ADIMLAR ATILDI

- Bu Irak tarafında da var, Suriye tarafında da var. Her zaman söylediğim gibi, "Bir gece ansızın gelebiliriz" derken bunu tabii boşu boşuna söylemedik. Zira beklenen, tasarlanan, planlanan saat geldiği anda da bu adımlar atıldı. Nitekim dün gece yapılan operasyon da bunun tam bir tecellisiydi. Çünkü bu terör örgütlerinin zararsız hale getirilmesi, yok edilmesi bizim şu anda güvenlik güçlerimizin başlı başına, olmazsa olmaz bir görevidir.

- Bunun sadece bir hava harekatıyla sınırlı kalması da söz konusu değil. Burada ne kadarlık bir güç Kara Kuvvetlerinden de buna katılması gerekir; bunu da zaten ilgili birimlerimiz, Savunma Bakanlığımız, Genelkurmayımız birlikte kararını verirler; istişaremizi yaparız, ondan sonra da adımlarımızı buna göre atarız. Zaten burada varlık gösteren ülkelerle de biz diplomatik ilişkilerimizi yaparak adımlarımızı ona göre attık ve atıyoruz.

AYN EL ARAP HER ZAMAN HEDEFİMİZDİ

- Her zaman zaten o bölge (Ayn El Arap) hedefler arasında yer almıştır ve atılan adım da zaten buna göre atılmıştır. Nitekim bu defa da yine aynı şekilde bu hedefte iki önemli bölge vardı. Bunun bir tanesi Irak’ın kuzeyi, bir diğeri de Suriye’nin kuzeyi olan bölgelerdi. Bu bölgelere yönelik adımlarımızı attık ve atmaya da buna devam edeceğiz.

RUSLARA SÖYLEDİK

- Ruslarla da 2019’da Soçi’de yapılan bir anlaşmamız var. Onların bölgedeki teröristleri temizleme sorumlulukları vardı. Maalesef birçok kez kendilerine tekrar tekrar hatırlatmamıza rağmen bunu yapmadılar, yapamıyorlar. Biz de bunlara karşı sessiz kalmayacağımızı, herhangi bir şekilde kendileri yapamadığı takdirde oradaki teröristlere karşı adım atacağımızı söyledik.

GEREKEN NEYSE YAPTIK, YAPACAĞIZ

- Dün de bu çerçevede Kobani’de yuvalanan teröristlere karşı 12 hedefi vurmak suretiyle orada etkisiz hale getirdik. Burada herhangi bir tahdit yok. Bu harekâtın sürekliliği söz konusu. Karadan ve havadan gereken neyse yaptık. Bundan sonra da yapacağız.

[old_news_related_template title="Gaziantep Karkamış'a 5 roket atıldı: Ölü ve yaralılar var" desc="Gaziantep'in Karkamış ilçesine terör örgütü YPG/PKK mensuplarınca Suriye'nin kuzeyinden 5 roket atıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yerleşim yerlerine düşen roketler nedeniyle biri öğretmen, biri öğrenci olmak üzere üç kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/21/iecrop/karkamis_16_9_1669022345.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/gaziantep-karkamisa-4-roket-atildi-yaralilar-var-7491645/"]

[old_news_related_template title="Füze saldırıları sonrası ikinci harekat: Kritik tepeler vuruldu" desc="Suriye ve Irak’ın kuzeyine düzenlenen Pençe Kılıç harekatından sonra Kilis ve Karkamış’a yönelik çok namlulu roketatar ve güdümlü füzeyle saldıran teröristlere yönelik dün gece ikinci bir hava harekatı daha yapıldı. Uçaklar bu kez saldırının gerçekleştirildiği Kobani (Ayn El Arab) bölgesindeki Zor Mağar ile Miştenur tepesine bomba yağdırdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/21/iecrop/f-16-dha_16_9_1522132486_16_9_1654599949_16_9_1669016719.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/saldirilarindan-sonra-2-harekat-kritik-tepeler-vuruldu-7491378/"]