Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre saat 21.35'te merkez üssü Tuşba ilçesinde Richter ölçeğine 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

ÇOK SAYIDA KİŞİ EVLERİNDEN ÇIKTI

Yerin 18.89 kilometre derinliğinde meydana gelen depremle birlikte endişe yaşayan çok sayıda kişi evlerinden çıktı. Deprem, çevre il ve ilçelerden de hissedildi.

BİR MAHALLEYE EKİP SEVK EDİLDİ

Van'da muhtarlarla irtibata geçen ekipler herhangi bir olumsuz yaşanmadığı bilgisine ulaştı. Ancak,depremin merkez üssü Tuşba ilçesinin kırsal Ermişler Mahallesine bir ekip sevk edildiği ifade edildi.

3.6 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM DAHA

Van Akçift'te saat 23.43'te yerin 9.8 kilometre derinliğinde 3.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.



BAKAN SOYLU: BİRKAÇ BİNADA ÇATLAK VAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deprem nedeniyle birkaç binada çatlak oluştuğunu duyurdu.

Soylu, "Bugün 21.35'te, Van'da yaşanan depremle ilgili, Valimiz Sn. Ozan Balcı ile tekrar görüştüm. Tüm taramalarını gerçekleştirmişler, birkaç binada tespit edilen çatlağın dışında hiçbir problem olmadığını son bilgi olarak teyit etti. Vanımıza ve Vanlı hemşehrilerimize geçmiş olsun" dedi.

BAKAN KURUM: EKİPLERİMİZ HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINA BAŞLADI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Van Tuşba'da meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem nedeniyle İl Müdürlüğü ekiplerimiz sahada hasar tespit çalışmalarına başladı. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim her türlü afetten muhafaza buyursun" açıklamasını yaptı.

BAKAN KOCA: CAN KAYBI VEYA YARALI YOK

Depremle ilgili sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Saat 21.35’te Van Tuşba’da meydana gelen 5 şiddetindeki depremde İl Ambulans Servisi Başhekimliğimize herhangi bir olumsuz çağrı, yardım talebi gelmemiştir. Şu anki bilgilere göre can kaybı veya yaralı yoktur. Ekiplerimiz olası gelişmelere karşı sahada görev başındadır" dedi.



VALİLİK: TÜM HEMŞEHRİLERİMİZE GEÇMİŞ OLSUN

Depremin ardından Van Valiliği'nin sosyal medyada hesabından yapılan açıklamada gelişmelerin takip edildiği belirtildi.

Valilik açıklamasında, "Merkez üssü Tuşba ilçemizde olan 5.0 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz. Tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun  Allah  beterinden korusun" ifadesi yer aldı.

Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı belirtilirken, valilik tarafından tedbir amaçlı depremin merkez üssü Tuşba ilçesine ekip sevk edildiği belirtildi.

NACİ GÖRÜR: BÜYÜK DEPREM GELMEZ

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremle ilgili Twitter hesabından bir paylaşım yaptı. Naci Görür, şu ifadeleri kullandı:

* "Van’ın Hasan Timur ve Van Fay zonları arasında depremler oluyor. Bunlar daha çok Van fay zonunda.

* 1/2 saat önce Muradiye-Kuşcu’da 5,3 deprem oldu. Önce de 4,2 olmuştu. Ayrıca, Sürüyolu’nda da 4.5’luk deprem görülmüştü.

* Bölge sıkışıp yükseliyor. Büyük deprem gelmez, endişe yok."

Prof. Dr. Naci Görür'ün mesajında paylaştığı harita.


DEPREM HASARA NEDEN OLDU

Depremin merkez üssü Tuşba ilçesine bağlı kırsal Ermişler Mahallesi'nde bazı evlerde hasar meydana geldi. Kent merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan Ermişler Mahallesi'nde bazı ev ve ahırların duvarlarında çatlaklar oluştu. Deprem nedeniyle birçok kişi evlerine girmezken, bölgeye AFAD, jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ekipler el fenerleri ile kırsal mahalledeki evleri tek tek incleyerek hasar tespit çalışması yaptı.



Van Vali Yardımcısı Yavuz Arslan ve Tuşba Kaymakamı Furkan Duman da mahalleye gelerek köy muhtarı ve mahalle sakinleri ile görüşüp geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Vali Yardımcısı Arslan ve Kaymakam Duman, vatandaşlara çalışmaların devam ettiğini, mahallede herhangi bir yıkımın olmadığını, hasar tespit çalışmalarının sürdürüldüğünü ve yaşanabilecek her türlü sıkıntının da giderileceğini söyledi.



SON DEPREMLER

Yaşanan depremlerin saatini ve şiddetini anlık olarak takip etmek mümkün. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) tarafından kaydedilen depremlere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

DAKİKA DAKİKA SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFAD SON DEPREMLER