AB Komisyonu, akıllı telefon ve tablet gibi çeşitli elektronik ürünlerin sürdürülebilir, enerji tasarruflu ve dayanıklı olacak biçimde çevreci tasarlanmasına yönelik yasa tasarısını yayımladı.

KULLANICININ RIZASI İSTENECEK

Tasarıya göre, kullanıcının açık rızası olmaması halinde söz konusu ürünlerin enerji tüketimleri işletim sistemi yazılım güncellemesinden veya bir donanım güncellemesinden sonra kötüleşemeyecek. Yazılım güncelleme ürün performansını olumsuz etkileyemeyecek.

GÜNCELLEME İSTEMEYENİN TELEFON PERFORMANSI DEĞİŞMEYECEK

Cihazlarda bir güncellemenin reddedilmesi sonucunda herhangi bir performans değişikliği yaşanamayacak.

YEDEK PARÇA ZORUNLULUĞU GELİYOR

Üreticiler, cihazlarının satışa sunulmasının ardından profesyonel tamircilere 5 yıl boyunca batarya, kapak, ekran, kamera, düğme, hoparlör, mikrofon gibi 15 farklı yedek parçayı tedarik etmek zorunda olacak.

MAKUL ÜCRET İSTENECEK

Tüketicilerin de 5 yıl boyunca cihazın pil, ekran, arka kapak, sim ve hafıza kartı girişi gibi yedek parçalara erişimi olacak. Üreticiler bozulan cihazların tamirinde makul ve orantılı ücret talep edecek.

Cihaz pillerinin kapasitelerinin 500 tam şarj sonrasında yüzde 83'ünün altına düşmemesi, bin tam şarj sonrasında da yüzde 80 kapasiteye sahip olması gerekecek.

AB Komisyonu, eylül ayı boyunca taslak hakkında halkın görüşleri topladıktan sonra düzenlemeye son halini verecek.

AB daha önce, 2024 sonbaharına kadar üye ülkelerde satılan akıllı telefon, tablet ve kamera gibi elektronik cihazlarda USB-C şarj girişi kullanılmasını zorunlu hale getirecek yasal düzenleme hazırlamıştı. AA

[old_news_related_template title="Küresel akıllı telefon sevkiyatının bu yıl düşmesi bekleniyor" desc="Enflasyon, jeopolitik gerilimler ve tüketici talebini önemli ölçüde azaltan diğer makroekonomik zorluklar nedeniyle küresel akıllı telefon sevkiyatının bu yıl yüzde 6,5 azalmasının beklendiği bildirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/31/iecrop/cep-telefonu2-shutter_16_9_1661983025.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/kuresel-akilli-telefon-sevkiyatinin-bu-yil-dusmesi-bekleniyor-7340024/"]

[old_news_related_template title="Akıllı telefon bağımlısı mısınız?" desc="Nomofobi (telefonsuz kalma korkusu) olarak adlandırılan akıllı telefon bağımlılığın pandemide daha da arttığına dikkat çeken Uludüz, “Sağlığınız için kendinizi frenleyin” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/15/iecrop/basliksiz-3_16_9_1650046349.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/akilli-telefon-bagimlisi-misiniz-7077430/"]