Bilim dünyası, yapay zeka sistemlerini geliştirirken, robotlar ve insanlar arasındaki etkileşim de gün geçtikçe artıyor. Bu etkileşimin daha doğal gelişmesi için araştırmacılar yeni çalışmalar yapmaya devam ediyor ve robotların, doğru zamanda doğru şekilde gülmelerini sağlamayı amaçlıyor.

Erica adlı robotun arkasındaki ekip, insanlarla yapay zeka sistemleri arasındaki doğal konuşmaların iyileştirebileceğini söylüyor.

Kyoto Üniversitesi'nden Dr Koji Inoue, yapılan araştırmayı; "Konuşma tabanlı yapay zekanın önemli işlevlerinden birinin empati olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden bir robotun kullanıcılarla empati kurmasının yolunun onların kahkahalarını paylaşmak olduğuna karar verdik" diye açıklıyor.

SİSTEME KAHKAHA ÇEŞİTLERİ YÜKLENDİ


Diyalog verilerine solo kahkahalar, sosyal kahkahalar ve neşeli kahkahalar için açıklamalar eklendi. Bu veriler daha sonra gülüp gülmeyeceğine karar vermek ve uygun türü seçmek için bir makine öğrenme sistemini eğitmek için kullanıldı. Algoritma da ses dosyalarına dayanarak, sosyal kahkahaların ve neşeli kahkahaların temel özelliklerini, bunları uygun durumlarda yansıtmak amacıyla öğrendi.



Inoue çalışmayı şu sözlerle açıkladı: "Bu çalışmadaki en büyük zorluğumuz, paylaşılan kahkahaların gerçek durumlarını belirlemekti. Bu, hiç kolay değil; çünkü bildiğiniz gibi, kahkahaların çoğu aslında hiç paylaşılmıyor. Analizimiz için tam olarak hangi kahkahaları kullanabileceğimizi dikkatlice sınıflandırmamız gerekiyordu."

FARKLI KARAKTERDE ROBOTLAR YARATILABİLİR


Ekip, kahkahaların kendi farklı karakterleri olan robotlar yaratmaya yardımcı olabileceğini belirtti.

Oxford İnternet Enstitüsü'nden Prof Sandra Wachter ise çalışmayı şu sözlerle yorumladı: "Bir robot veya algoritma sizi asla anlayamayacaktır. Sizi tanımıyor, sizi anlamıyor ve kahkahanın anlamını anlamıyor. Duyarlı değiller ama neler olup bittiğini anladıklarına sizi inandırmakta çok başarılı olabilirler."

[old_news_related_template title="Facebook yapay zekayla düşünceleri deşifre edip kelimelere dökecek" desc="Sosyal medya platformu Facebook, yeni buluşuyla 'zihin okumanıza' ve düşünceleri kelimelere dökmenize izin verecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/10/iecrop/shutterstock_1330833800_16_9_1662815757.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/facebook-yeni-yapay-zeka-bulusuyla-dusunceleri-tahmin-edip-kelimelere-dokecek-7357186/"]

[old_news_related_template title="Yeni yapay zeka aracı çığır açtı: Düşünerek resim yapmak mümkün" desc="Güney Florida Üniversitesi'nde araştırmacılar, insan beyni tarafından kontrol edilen ve kullanıcının sadece beyin dalgalarını kullanarak resim yapılmasını mümkün kılan bir yapay zeka aracı geliştirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/15/iecrop/yapay_zeka_boyama-floridaunv_16_9_1660568994.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/yeni-yapay-zeka-araci-cigir-acti-dusunerek-resim-yapmak-mumkun-7309536/"]

[old_news_related_template title="İnsansı robot Ameca'ya yeni yetenekler eklendi" desc="İnsansı robot Ameca, yüz ifadesi yeteneklerine yükseltme yapıldıktan sonra artık göz kırpabiliyor, dudaklarını büzüyor, kaşlarını çatıyor ve gülümseyebiliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/25/iecrop/ameca-1_16_9_1661408287.png" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/insansi-robot-amecaya-yeni-yetenekler-eklendi-7327431/"]