Cep telefonu, giyilebilir cihazlar derken modern insanın en büyük sorunlarından biri de şarj sorunu oldu. Bilim insanları da bu ihtiyacı karşılamak için pratik çözümler aramaya devam ediyor.

Son olarak Singapur'daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, kıyafetleri güç kaynağına dönüştürmenin bir yolunu keşfettiler.

İnsanların doğal olarak ürettiği enerjiyi kullanmanın ve dijital cihazları veya giyilebilir cihazları şarj etmek için elektrik yüklerine dönüştürmenin bir yolunu buldular. Sonuçta da enerji üretebilen bir kumaş parçası geliştirdiler.

Geliştirilen bu özel kumaş, üzerine etki eden strese tepki veren bir polimer. İnsan derisi ile sürtünmesi halinde stresi elektriğe dönüştürebiliyor. Kumaşın dayanıklılığını test etmek için tekrar tekrar yıkanıp oynandı ve beş aya kadar çalıştığı görüldü.

Deneylerde prototipin, metrekare başına 2,34 watt elektrik üreterek dijital cihazları ve giyilebilir cihazları gün boyunca canlı tutmayı başardığı gözlemlendi.

[old_news_related_template title="Doktorlar 3D baskı sayesinde bir bebeğin hayatını kurtardı" desc="3D baskı teknolojisi kullanıldığı alanlarda çığır açmaya devam ediyor. Bu defa da yeni doğan bir kız bebeğin hayatı bu baskı şekli sayesinde kurtuldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/16/iecrop/3dbaski-sygnis1_16_9_1660646123.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/doktorlar-3d-baski-sayesinde-bir-bebegin-hayatini-kurtardi-7311082/"]

[old_news_related_template title="Yeni yapay zeka aracı çığır açtı: Düşünerek resim yapmak mümkün" desc="Güney Florida Üniversitesi'nde araştırmacılar, insan beyni tarafından kontrol edilen ve kullanıcının sadece beyin dalgalarını kullanarak resim yapılmasını mümkün kılan bir yapay zeka aracı geliştirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/15/iecrop/yapay_zeka_boyama-floridaunv_16_9_1660568994.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/yeni-yapay-zeka-araci-cigir-acti-dusunerek-resim-yapmak-mumkun-7309536/"]