1 Ağustos'ta Cell dergisinde yayınlanan bir makaleye göre; Weizmann'ın Moleküler Genetik Departmanı sperm, yumurta veya rahim kullanmadan bir kavanozda sentetik fare embriyoları ürettiler.

Deneyi yöneten Jacob Hanna, Guardian'a verdiği demeçte, kopya embriyoların tam olarak farelere dönüşemediğini söyledi. Ancak bilim insanları; atan bir kalbe, kan dolaşımına, bir beynin başlangıcına, bir nöral tüpe ve bir bağırsak yoluna sahip sentetik embriyolar gözlemlediler.

Hanna, fare deneyinin başarısından sonra, insan hücreleriyle yeniden çalışmaya başladığını söyledi. Hanna yaptığı açıklamada, "Embriyo en iyi organ yapma makinesi ve en iyi 3D biyoyazıcıdır. Biz de ne yaptığını taklit etmeye çalıştık" dedi.



Hanna tarafından kurulan İsrail merkezli şirket olan Renewal Bio, bu bilimi kısırlığı, genetik hastalıkları ve yaşlılıkla ilgili sorunları çözebilecek organ doku nakli için kullanmak istiyor.

Renewal Bio'nun CEO'su Omri Amirav-Drory, şirketin potansiyel teknolojiyle fazla vaatte bulunmak veya insanları korkutmak istemediğini, ancak Hanna'nın deneyinin harika olduğunu söyledi.

Çalışma şimdiden heyecan yaratsa da diğer bilim insanları sentetik embriyo için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtti.

[old_news_related_template title="Bilim dünyasında çığır açan ilaç: Kalbi onaran jel" desc="Bir araştırmaya göre biyolojik olarak parçalanabilen bir jel, kalp krizi sonrası dokuyu yenileyebilir ve kalp krizlerinin neden olduğu hasarı onarabilir." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/09/iecrop/kalp_krizi-shutterstock-2_16_9_1654784568.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/bilim-dunyasinda-cigir-acan-ilac-kalbi-onaran-jel-7184457/"]

[old_news_related_template title="Kanserin sonu geldi mi? Bilim dünyasının odağında yeni tedaviler var" desc="Uzun süredir bilim dünyasının odağında olan ve pek çok insanın ömrünü kısaltan ya da sonlandıran kanser ile ilgili son zamanlarda birbiri ardına umut veren gelişmeler kaydediliyor. Kemoterapi almadan tedavi olma, sadece ameliyatın yeterli olması, kullanılabilecek basit bir ilaç, erken teşhis için geliştirilen kan testleri... Tüm bu gelişmeler de akıllara bir soruyu getiriyor: Nihayet kanserin sonu mu geliyor?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/08/iecrop/kanser-tedavisi-shutterstock_16_9_1654680230.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/kanserin-sonu-geldi-mi-bilim-dunyasinin-odaginda-yeni-tedaviler-var-7181373/"]

[old_news_related_template title="Yapay üreme yöntemiyle yunus doğdu" desc="Wuhan kentindeki Çin Bilimler Akademisi'nin Hidrobiyoloji Enstitüsü'nde (IHB) yaşayan, 'Fujiu' adındaki yüzgeçsiz yunus suni döllenme ile yavruladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/07/iecrop/yunus-depo_16_9_1657193091.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/yapay-ureme-yontemiyle-yunus-dogdu-7237154/"]