Son araştırmalar, narsisizm gibi karanlık kişilik özellikleriyle övünen bireylerin, yüksek düzeyde bilişsel ve duygusal empati yapabildiğini de ortaya çıkardı. Personality and Individual Differences'da yayınlanan çalışma, bu tür insanları "karanlık empatlar" olarak tanımlıyor.

Bu kişiler, bilişsel ve duygusal empati kurabiliyor. Bununla beraber, makyavelizm, psikopati ve narsisizm gibi üç karanlık kişilik özelliklerine sahip olanlar için kullanılan "Karanlık Üçlü" özelliğine de sahip oluyorlar.


EMPATİ ÖZELLİKLERİ YÜKSEK


1000 kişi üzerinde yapılan araştırma hakkında konuşan Klinik Psikolog Dr. Ramani Durvasula, PsychCentral'a yaptığı açıklamada, "Beklendiği gibi, empatide düşük puanlara sahip geleneksel bir karanlık üçlü grubu bulduk, örneklemin yaklaşık yüzde 13'ü. Ayrıca, tüm özelliklerde daha düşük seviyelere sahip bir grup, yaklaşık yüzde 34'lük 'tipik' grubu ve düşük karanlık özelliklerle yüksek düzeyde empatiye sahip bir grup, onu da yaklaşık yüzde 33'lük bir oranda tespit ettik" dedi.

“Ancak dördüncü bir grup insan, 'karanlık empatlar' açıkça belliydi. Hem karanlık özelliklerde hem de empatide daha yüksek puanlar aldılar (örneğimizin yaklaşık yüzde 20'si). İlginç bir şekilde, bu son grup hem bilişsel hem de duygusal empatide 'karanlık üçlü' ve 'tipik' gruplardan daha yüksek puan aldı” diye ekledi.

Ekip, karanlık empatların bilişsel ve duygusal empati bölümlerinde yüksek puan almalarına pek şaşırmadıklarını söyledi.

"Bu, başkalarını kendi kazancınız için manipüle etmek ya da gerçekten başkalarının acısından zevk almanız için gerekli. Bir bakıma da mantıklı, en azından onları anlama kapasiteniz olmalı" dediler.

Araştırmacılar ayrıca, karanlık empatların, tipik empatlardan ve empati kurabilenlerden dolaylı olarak daha agresif olduklarını buldular. Empati, grubun saldırganlık düzeyini sınırlasa da, onu tamamen ortadan kaldırmıyor.

 

[old_news_related_template title="Bu optik illüzyon, önemli bir kişilik özelliğini ortaya çıkarıyor" desc="Kişisel gelişim platformu Minds Journal'ın yer verdiği ve bir tür göz yanılsamasına dayanan görselin, kişilik özellikleriyle ilgili bilgi verdiği iddia edildi. Görselde görünen iki farklı görüntü iki ayrı kişilik özelliğini işaret ediyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/15/iecrop/optik_illuzyon_16_9_1647341889.png" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/bu-optik-illuzyon-onemli-bir-kisilik-ozelligini-ortaya-cikariyor-7012316/"]

[old_news_related_template title="Coronadan sonra ‘psikolojik hastalık’ pandemisine dikkat" desc="Türkiye’de ilk corona virüsüne bağlı ölüm vakasının yaşanmasının üzerinden geçen iki yılın ardından bilim camiası şimdi de psikolojik hastalık pandemisine dikkat çekiyor. Pandemi; takıntılı hastalıklar, depresyon ve anksiyeteyi de beraberinde getirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/21/iecrop/shutterstock_1694697466_16_9_1647854850.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/coronadan-sonra-psikolojik-hastalik-pandemisine-dikkat-7024410/"]

[old_news_related_template title="Modern toplum uyku alışkanlıklarını nasıl değiştirdi? 8 saat uyku vazgeçilmez bir ihtiyaç mı?" desc="Antropologlar, sanayi öncesi Avrupa'da iki modlu uykunun norm olarak kabul edildiğine dair kanıtlar buldular. Bulgulara göre o döneme kadar uyku başlangıcı, belirli bir yatma saatine göre değil, yapılacak işlerin olup olmamasına göre belirleniyordu. Bu uyanıklık döneminde insanlar rahatlar, rüyalarını düşünür ya da şehvetle vakit geçirirdi. Bazıları ay ışığına veya kandillere güvenerek dikiş dikmek, odun kesmek veya okumak gibi faaliyetlerde bulunurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/19/iecrop/kinga-cichewicz-5nzofwxoh88-unsplash-1_16_9_1634645971.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/modern-toplum-uyku-aliskanliklarini-nasil-degistirdi-8-saat-uyku-vazgecilmez-bir-ihtiyac-mi-6716243/"]