Mercanları sağlıklı dokularından soyan ve onları iskelete dönüştüren bakteriyel bir enfeksiyon olan siyah bant hastalığına karşı üretilen terapötik bir merhem olan CoralCure, ABD'nin Florida eyaletindeki Mote Marine Laboratuvarı'nda geliştirildi.

Mercan sağlığı ve hastalığı araştırma programı yöneticisi Dr. Erinn Muller ve ekibi, ABD Ulusal Park Servisi ve denizcilik üzerine ilaç şirketi olan Ocean Alchemists ile birlikte ürünün geliştirilmesi üzerinde çalıştı.


SONUÇLAR BAŞARILI


Siyah bant hastalığı (BBD) ilk olarak 1973'te Belize açıklarındaki resiflerde tanımlandı ve o zamandan beri 42 Karayip mercan türünde de dahil olmak üzere dünya çapında belgelendi. Oldukça öldürücü olan bu hastalık, koloniler arasında hızla yayılan siyah ipliksi bir bant olarak tezahür eder ve çevresel streslerin bir sonucu olarak ortaya çıkar.

Okyanus asitlenmesi, kirlilik, aşırı avlanma ve sürdürülemez kıyı gelişimi ile birlikte dünya çapında resiflerin karşı karşıya olduğu çok sayıda ölümcül sorundan biridir.

Ekip, ABD Virgin Adaları'ndaki St Croix açıklarındaki Buck Adası Resifi Ulusal Anıtı'ndaki taşlı beyin mercanı üzerinde 13 potansiyel terapötik alanı ve dört kontrol alanı test etti. İlaç uygulandıktan iki ila beş ay sonra değerlendirildi, etkili ve iyileştirici sonuçlar verdiği tespit edildi.

[old_news_related_template title="Bozcaada ve Marmara'nın mercanları araştırılıyor" desc="Kuzey Ege ve Marmara Denizi'nin güneyinde başlatılan 'Türkiye Kıyıları Mercan Resif Deniz Doğa Alanlarını Geliştirme, Koruma, İzleme ve Yönetimi Projesi' kapsamında Bozcaada ve Marmara Adası'nda nesli tehlike altında olan mercan habitat karakterleri ve yayılım gösterdikleri alandaki biyolojik çeşitlilik inceleniyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/24/iecrop/aa-20220924-28977767-28977760-bozcaada_ve_marmara_denizinin_mercanlari_arastiriliyor_16_9_1664010435.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/bozcaada-ve-marmaranin-mercanlari-arastiriliyor/"]

[old_news_related_template title="Dev yayın balıklarını elleriyle yakaladılar" desc="Adana'da su seviyesinin düştüğü Ceyhan Nehri'nde vatandaşlar, dev yayın balıklarını elleriyle yakaladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/02/iecrop/yayinbaligi.dha__16_9_1669974765.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/dev-yayin-baliklarini-elleriyle-yakaladilar/"]

[old_news_related_template title="Engelli dalgıç, su altında özgür" desc="Rize'de, 19 yıl önce bisiklet kullanırken otobüsün çarpması sonucu bacaklarını kaybeden ve hayata sporla sarılan, Mustafa Beyaz (30), Karadenizde dalış yaparak gizemli su altını keşfediyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/03/iecrop/resim6_21906595_16_9_1670052830.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/engelli-dalgic-su-altinda-ozgur/"]