Dünyanın önde gelen bilim-teknoloji dergilerinden Cell'de yayınlanan bir araştırma sivrisineklerin hangi insanları nasıl hedefe aldığını gözler önüne serdi.

Uzun kollu giyerek, sinek kovucu sprey sıkarak birçok insan sinekleri kendinden uzak tutmaya çalışsa da sivrisinekler tekrar bir yolunu bularak birçok insana saldırmayı sürdürüyor.

Bilim insanları sivrisineklerin nasıl bazı insanları es geçerek diğer insanları hedef aldığına dair bir inceleme yaptı. Bilim insanları sivrisineklerin, diğer hayvanların aksine insan kokusu, beden ısısı ve karbondioksit seviyesi gibi kriterlere göre ısıracakları insanları seçtiklerini duyurdu.

Boston Üniversitesi'nde yapılan araştırmayı yürüten Meg Younger, "Sivrisineklerin, diğer hayvanlara göre kokuyu daha farklı şekillerde algıladığını fark ettik" dedi. Sivrisineklerin koku reseptörlerinin kapatılmasından sonra bu canlıların yaşamlarında bir fark olmadığına dikkat çekilirken incelemelerde Deng humması bulaştıran Aedes aegypti türü sivrisineklerin kullanıldığı kaydedildi.

Koku reseptörünün sivrisineklerin hedefini belirlemesinde pek bir etkisi olmadığını fark eden bilim insanları, "Bu bilgi sayesinde sivrisineklere karşı bir sprey geliştirilebilir ya da yeni bir savunma mekanizması oluşturulabilir" yorumunu yaptı.

[old_news_related_template title="Şimdi de sivrisineklerden bulaşan virüs uyarısı verildi: İlk can kaybı bildirildi" desc="Tüm dünya corona virüsü ile savaşırken, Avustralya Sağlık Bakanlığı, bugün itibariyle ülkede sivrisinekle bulaşan Japon Ensefalit Virüsü (JEV) vaka sayısının 19a ulaştığını belirterek 2 kişinin virüsten hayatını kaybettiğini doğruladı. JEV'in, kişilerde nadiren hastalığa sebep olarak beyin iltihaplanmasına yol açtığı ifade edildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/17/iecrop/623302f3470a9b41e0e1e1ad_16_9_1647518443.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/simdi-de-sivrisineklerden-bulasan-virus-uyarisi-verildi-avustralyada-yayiliyor-7016984/"]

[old_news_related_template title="Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri neler, nasıl geçer?" desc="Aedes sivrisineği, özellikle yaz ayların zika virüsü, dang humması, chikungunya virüsü ve sarıhumma virüsünü bulaştırarak tehlike saçıyor. Aedes sivrisinek ısırığı ile bulaşan hastalıklar için tedavi ya da önleyici aşılar henüz geliştirilemedi. Genellikle gelişen belirtilerin hafifletilmesine yönelik bir tedavi uygulanıyor. Sadece sarı humma virüsüne karşı aşı geliştirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/03/iecrop/aedes-sinek-sh_16_9_1659522636.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/aedes-sivrisinek-isirigi-belirtileri-neler-nasil-gecer-7286024/"]