Minik robotların vücutta yüzebilmesi ve sağlık sorunlarını hassas bir şekilde çözebilmesi fikri uzun zamandır bilim kurgunun konusuydu.

Ancak yapay zeka destekli robotikte büyük bir atılım sayesinde, "nanobotların" gerçeğe dönüşmesine bir adım daha yaklaşmış olabiliriz.

Daily Star'da yer alan habere göre, ABD'deki Santa Clara Üniversitesi ve Hong Kong'daki Hong Kong Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, derin öğrenme AI teknolojisinin yardımıyla mikro robotlara yüzmeyi başarıyla öğretti.

Bu, küçük robotların artık tıpkı bakteriler gibi insan vücudunda yüzebileceği ve fütüristik tıp için büyük etkileri olduğu anlamına geliyor.


FARKLI HIZLARDA VE YÖNLERDE YÜZMEYİ ÖĞRENDİLER


Communications Physics'te yayınlanan çalışmada, araştırmacılardan oluşan ekip, yapay zeka destekli robotlarının tıpkı insanlar gibi farklı hızlarda ve farklı yönlerde yüzmeyi öğrenebildiklerini söyledi.

Araştırmacılar, tüm vücudu etkileyebilecek tek bir hastalık için ilaç almak yerine, bu tarz "mikro robotlar"ın ilacı doğrudan soruna iletebileceğini ve kötü yan etkilerden kaçınmanıza yardımcı olabileceğini umut ediyor.

Doktorlar da, bu küçük yüzücüleri, bir cerrahın ulaşmakta zorlanacağı yerlerde hassas işlemler yapabildikleri için ameliyatlarda kullanmayı düşünüyorlar.

 

[old_news_related_template title="Yapay zeka tabanlı X-ray yöntemi, tehlikeli maddelerin tespitini kolaylaştıracak" desc="Bilim insanları; patlayıcıları, narkotik maddeleri ve yasa dışı vahşi yaşam ürünlerini %100 doğrulukla tespit edebilen yeni bir yapay zeka (AI) tabanlı X-ray sistemi geliştirdiler." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/10/iecrop/x-ray-shutterstock_16_9_1662808772.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/yapay-zeka-tabanli-x-ray-yontemi-tehlikeli-maddelerin-tespitini-kolaylastiracak-7356965/"]

[old_news_related_template title="Çocukların ruh sağlığını test etmede robotlar, yetişkinlerden daha iyi çıktı" desc="Araştırmacılar, çocuk boyutunda bir insansı robotun, ergenlik çağındaki çocukların zihinsel sağlık değerlendirmelerini etkili bir şekilde gerçekleştirebileceğini ve hatta bazı durumlarda çocukların, makineyle görüştüklerinde daha fazla kendilerini ifade ettiklerini ortaya çıkardılar." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/01/iecrop/robot-cambridgeunv_16_9_1662024992.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/cocuklarin-ruh-sagligini-test-etmede-robotlar-yetiskinlerden-daha-iyi-cikti-7340831/"]

[old_news_related_template title="Kral III. Charles'ın yer aldığı hatıra eşyaları satışa çıktı" desc="Annesi İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in vefatının ardından tahtı devralan Kral III. Charles, sadece 24 saat hüküm sürmüş olabilir. Ancak yeni görevini kutlayan hediyelik eşyalar şimdiden internet üzerinden olarak satışa sunuldu bile..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/10/iecrop/depophotos_17312715-1_16_9_1662794797.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/kral-iii-charlesin-yer-aldigi-hediyelik-esyalar-satisa-cikti-7356368/"]