Karabük’e bağlı merkez Sipahiler Köyü’nde, imam Yusuf Ziya S.’nin, namaz saatlerinin dışında zamanının önemli bir bölümünü camide geçirmesinden eşi şüphelendi. 10 Kasım akşamı camiye gitti. Cemaatin az olduğu günlerde, caminin ikinci katında bulunan odada imamın, odanın kapısını arkadan kilitleyip bir kadınla baş başa olduğunu gördü.

Kapıyı kırmaya çalışınca önce imam çıktı, daha sonra da içeride bulunan kadın. Bu olay köyde büyük yankı yarattı. Olay jandarma tutanağında ve imamın eşinin ifadesinde ayrıntılı olarak yer aldı. İfadeleri, imam ve muhtarın olay üzerine söylediklerini Pazar günü bu köşede duyurmuştum. Bugün de olayın farklı bir yönünü,  yine belgelere dayalı olarak anlatacağım.

İL BAŞKANI BABA

İmamın kayınbabası  Nihat Kayhan, Yozgat Yeniden Refah Partisi (YRP) İl Başkanı. Kızının başından geçenleri öğrendiğinde çok üzüldü. Karabük Müftüsü Ercan Aksu’nun yanına gidip olayı anlattı. Ancak, müftünün verdiği cevap onu daha da rahatsız etti. Yozgat C. Savcılığı aracılığıyla Karabük Müftüsü Ercan Aksu hakkında, “Görevini kötüye kullanmak, görevi ihmal, şüpheliyi korumak” iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. 30 Kasım 2022 tarihli o dilekçeyi okuyalım:

“Ben, Sipahiler Köyü İmamı Yusuf Ziya S.’nin kayınbabasıyım. Kızımın beyanına göre,  görev yaptığı caminin içerisinde başka bir kadınla uygunsuz yakalandığını öğrendim. Bu durum kızım ve orada torunuma bakmak için gönderdiğim eşim jandarmaya ihbarı ile tutanak altına alınmıştır.



İMAM NİKAHLI MI?

Bu yasa ve ahlak dışı eylemleri Karabük İl Müftüsü Ercan Aksu’ya ilettim. Kendisi bu olayla ilgilendiğini, takip ettiğini, soruşturduğunu söyledi. Ben kendisine ‘Nasıl ilgilendiğini, nasıl takip ettiğini sordum. Bana, ‘Kendisine camide birlikte olduğu kadının dini nikahlı eşi olup olmadığını, eğer dini nikahlı ise nikahını kimin kıydığını, şahitlerini göstermesini söyleyeceğiz. Eğer bunları da geçerse görevine iade edeceğiz’ dedi.

Bu olayın Diyanet İşleri Başkanlığı’na bildirmediğini, müfettiş istemediğini, dosyayı bu şekilde örtbas edeceğini kendisinin beyanlarıyla kanaat getirdim. Yapmış olduğu açıklamalarla da benim şüphelerimi arttırdı. Bu kişinin cezalandırılması ve görev aldığı kuruma ihbarda bulunulmasını arz ederim.”

DİYANET’E DİLEKÇE

Baba ve YRP İl Başkanı Nihat Kayhan, aynı gün Diyanet İşler Başkanlığı’na gönderilmek üzere Yozgat Müftülüğü’ne sunduğu dilekçede, müftü Ercan Aksu’nun, camide imamla olduğu öne sürülen kadının imam nikahlı eşi olup olmadığı ve benzer sözlerini aktardı. Kayhan, dilekçesini şöyle sürdürdü:

“Müftünün, yaşanan olayı Diyanet işleri Başkanlığı’na bildirmediğini, müfettiş istemediğini, dosyayı bu şekilde örtbas edeceğini kendisinin beyanlarından kanaat getirdim. Zaten yapmış olduğu açıklamalarla benim şüphelerimi arttırdı. Ayrıca il müftüsünün beyanlarında; ‘Dini nikahlı olup olmadığını araştıracağız’ demesi, kendisinin bizzat görevi kötüye kullanma ve ihmal etme suçlarını işlediğinin kanıtıdır.

İKİNCİ EŞLİLİK YOKTUR

Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarında ikinci eşlilik yoktur. Resmi nikah olmadan, dini nikah kıyılmaz, bu söylemleri ile Yusuf Ziya S.’yi savunduğu, koruduğu ve suç işlediği ortadadır. Gerekli yerlere şikayet ve ihbarda bulunmamıştır. Bu sebeple güveni kötüye kullanma suçunu işlemiştir.

Sonuç olarak Karabük İl Müftüsü Ercan Aksu’nun “Görevi ihmal, görevi kötüye kullanmak, suçluyu kayırmak” suçlarını işlediği sabit görülmekle, ayrıca Sipahiler Köyü İmamı Yusuf Ziya S.’nin güveni kötüye kullanmak, fuhuş yapmak, dini mabedi yasa ve ahlak dışı kullanmak suçlarını işlediği sabittir. Şüpheliler hakkında idari soruşturma açılması ve gerekli cezai işlemler uygulanmasının yapılması için başkanlığınıza tarafımca ihbarda bulunulmuştur. Gereği arz olunur.”

MÜFTÜ NE DİYOR?

Karabük Müftüsü Ercan Aksu’ya olayı sordum. Sipahiler Köyü imamı ile ilgili iddianın Jandarma aracılığıyla kendilerine ulaştığını belirtti. Aksu, şunları söyledi:

“Bize ulaşır ulaşmaz işi Valimizle görüşüp, işin bir an önce sonuçlandırılması için murakıp görevlendirdik. Ancak, iddia tarafı, soruşturmanın yerelde yapılmamasını, imamın korunacağını gerekçe gösterip Diyanet’ten müfettiş istenmesini talep etti. Evli olan görevlimizin, camide bir kadınla birlikte olduğu iddia edilmektedir.

Kızın babası gelip endişesini ifade etti. Endişe etmemesini, müftü olarak en ince detayına kadar konuyu inceleyeceğimizi  söyledim. Olayın her safhasını en ince detayına kadar takip ediyorum. Din adamıyım, müftüyüm. Böyle bir işe asla fırsat vermeyiz.

Nitekim, Diyanet İşleri Başkanlığı’mız da olaya el koydu ve soruşturmaya hafta içinde başlanacak. Sözleşmeli olduğu için imamı açığa alamadık, sadece din hizmetlerinden çektik.”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, olayı öğrenir öğrenmez teftiş kuruluna olayın tüm yönlerinin araştırılması talimatını verdi.  Tabii ki camide yaşandığı ve belgelerle öne sürülen olay beni de üzdü. Ama, benzer olayların yaşanmaması ve önlem alınması için bunların da yazılması gerekiyor.