2023 yılı sona ererken dünyaca ünlü arama motoru Google, bu yıl en çok aranan sözcükleri açıkladı. Teknoloji devi Google, 2023 yılının en çok arananlar listesini kategorilere ayırarak yayınlarken yıl içerisinde tüm dünyada neler olduğuna dair de bir bakış sundu.

1 Ocak ve 27 Kasım 2023 tarihleri arasında en çok aranan kategori çeviri oldu. Bunu sanat ve eğlence, metin, eğitim ve alışveriş izledi. 

Tüm dünyanın haber kategorisinde en aradığı "İsrail-Hamas savaşı" oldu. Bunu haziran ayında günlerce kaybolan ve ardından da patladığı açıklanan Titanik denizaltı aracı ve şubat ayında Türkiye'de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem felaketlerini merak edenlerin "Türkiye deprem" kelimeleriyle yaptığı aramalar izledi. 

AMERİKAN FUTBOLCU EN ÇOK ARANAN İSİM

Google'ın en çok aranan isimler listesinde ilk sırada Amerikan futbolu yıldızı Damar Hamlin yer aldı. Listede en çok aranan ikinci isim ise trajik bir kaza geçiren ve Marvel Evreni'nin sevilen karakterini canlandıran Amerikalı aktör Jeremy Renner olurken, üçüncü isim ise Romanya'da organize suç ve insan kaçakçılığı zanlısı olarak tutuklu bulunan ve hatta Greta Thunberg ile tartışma ile de dikkat çeken Andrew Tate oldu.

GİŞE REKABETİ GOOGLE'A TAŞINDI

Altın Küre aadaylıklarıyla rekabetlerini sürdüren Oppenheimer ve Barbie, Google'da en çok aranan filmler oldu. İlk sırada Greta Gerwig'in Barbie filmi yer alırken onu, Christopher Nolan'ın iddialı biyografisi Oppenheimer ve Hint gerilim filmi Jawan takip etti. En çok aranan ilk üç dizi ise sırasıyla; The Last of Us, Wednesday ve Ginny and Georgia oldu.

JOHNNY DEPP'İ TAHTINDAN ETTİ

Geçen yıl, eski eşi Amber Heard ile girdiği yasal kargaşa ile dikkatleri çeken Johnny Depp, Google'da en çok aranan oyuncu olmuştu. Ancak bu yıl onu trajik kazayla ölümden dönen Jeremy Renner tahtından ederken, Renner'ı Wednesday dizinin başrol oyuncusu Jenna Ortega ve Japon tiyatro oyuncusu Ichikawa Ennosuke takip etti.

MESSI'NİN YENİ TAKIMI MERAK EDİLDİ

Spor kategorisinde ise Lionel Messi'nin yeni takımı Miami CF, en çok aranan spor takımı olarak ilk sırada yer aldı. Ardından da Los Angeles Lakers ve Suudi Arabistan futbol liginin ikincisi El Nasır futbol takımı listeye yerleşti.

En çok aranan sporcular arasında ise Damar Hamlin ve Kylian Mbappe yer alırken, üçüncü sırayı belki de Taylor Swift hayranlarının da etkisiyle Travis Kelce aldı.

KORE MUTFAĞI İLK SIRADA

2023 yılında Google'da en çok aranan tariflerde bir Kore yemeği olan Bibimbap ilk sırada yer aldı. Güney İspanya'dan Espeto ikinci ve Endonezya'dan Papeda ise üçüncü sırada.