CHP lideri ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dış politika başdanışmanı Ünal Çeviköz, ABD’nin önde gelen yayın organlarından Newsweek dergisine konuştu.

14 Mayıs seçimleri sonrasında muhalefetin iktidara gelmesi halinde ABD’yle ilişkileri düzeltmeyi amaçladıklarını kaydeden Çeviköz, yılan hikayesine dönen F-16 satışı konusunda da Washington’la ilerleme sağlamayı umduklarını söyledi.

Son olarak ABD Dışişleri Bakanlığı, F-16 savaş uçakları için Link-16 modernizasyon kitlerinin Türkiye’ye satışına onay vermişti. Ünal Çeviköz, Türkiye’ye F-16 satışı kapsamında 20 milyar dolarlık anlaşmanın bir başlangıç noktası olabileceğini belirterek “6’lı masa ABD ile koordinasyon ve iş birliğinin artırılmasına bağlıdır” dedi.

'ABD'YLE YENİ DÖNEM BAŞLAYABİLİR'

Kılıçdaroğlu’nun da Millet İttifakı’nın seçim zaferinin Ankara ve Washington arasında savunma iş birliği alanında yeni bir dönem başlatabileceğine inandığını kaydeden Çeviköz, Newsweek’le röportajında “Seçim sonrası yeni iktidar döneminde iç politikadaki demokratikleşme süreciyle ve yeni dış politika vizyonuyla beraber Türkiye-ABD ilişkilerinin de daha fazla alana ve ufka sahip olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Çeviköz ayrıca Kılıçdaroğlu öncülüğündeki yeni hükümetin Erdoğan iktidarında Türk dış politikasına, özellikle Türk-ABD ilişkilerine verilen zararı onarmaya çalışacağını ifade etti.

NATO’yla da birlikte çalışmak istediklerini kaydeden Çeviköz, beşinci nesil savaş uçağı programına geri dönüşün 6’lı masanın mutabakat metninde de yer aldığını vurgulayarak “Ancak kabul etmem gerekir ki 2 yıl kaybettik” ifadelerini kullandı.

Çeviköz, ABD’yle kriz çıkaran Rusya’dan S-400 savunma sistemi alımıyla ilgili soruya ise “Türkiye onları atmaz, para ödedik ve yerleştirdik. Ama NATO’daki müttefiklerimizi memnun edecek bazı mekanizmalar ve seçenekler olabilir” yanıtını verdi.