Kentsel dönüşümü hızlandıran teklifin yasalaşması halinde milyonlarca vatandaşın sağlam evini ve işyerini ranta kaptırabileceği uyarısı yapıldı. AKP’li milletvekillerinin kentsel dönüşümü hızlandırma adı altında TBMM’ye getirdiği yasa teklifi, muhalefetin itirazlarına rağmen hiçbir değişiklik yapılmadan Bayındırlık ve İmar Komisyon’unda jet hızıyla kabul edildi. Teklifin yasalaşması halinde milyonlarca insanın sağlam ev ve işyerinin, rezerv yapı alanı denilerek ellerinden alınabileceği uyarıları yapıldı.

Milyonlarca vatandaşın hayatını doğrudan etkileyecek 21 maddelik teklifin 2.5 saat gibi kısa sürede Komisyon’dan geçmesinde Komisyon Başkanı ve eski Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun madde metinlerini okutmak yerine, ‘Maddeyi okunmuş kabul ediyoruz’ diyerek oylatması etkili oldu.

‘OKUNMUŞ KABUL EDİYORUZ’

CHP milletvekili Gökan Zeybek verdiği önergelerle değişiklik istedi. Ancak tüm önergeler iktidar vekilleri tarafından reddedildi. Zeybek, teklifin yasalaşması halinde hiçbir deprem ya da doğal afet riski taşımayan, hasarı bulunmayan sağlam ev ve işyerlerinin dahi rezerv yapı alanı ilan edilerek vatandaşın elinden alınabileceğini söyledi. Vatandaştan alınan binaların yıkılarak yerlerine rantı yüksek yeni binalar dikileceğini, hak sahibi vatandaşların ise başka yerlere gönderileceğini anlatan Zeybek, yeni düzenlemeyle kentsel rantın önünün daha da açılacağı uyarısında bulundu. Zeybek, devlete ve askeriyeye ait arazilerin de ranta açılacağını bildirdi.

İstanbul’un Kadiköy ilçesi sınırları içerisinde yer alan Fikirtepe yarım kalan projelerle kentsel dönüşümün simgesi olmuştu.

‘3.500 TL kira yardımı yetmez’


Gökan Zeybek, kentsel dönüşüm kapsamında yapılan 3 bin 500 liralık kira yardımının anlamını yitirdiğini, bunun yerine kira yardımının güncel rayiç bedel üzerinden yapılması gerektiğini söyleyerek bu amaçla önerge verdi. Ancak önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Zeybek, “7 bin 500 lira aylık alan emekli 10 bin-15 bin lira kirayı nasıl ödesin? Sokakta mı kalsın?” dedi.