Kamuoyunda AOC olarak da bilinen Amerikalı politikacı Alexandria Ocasio-Cortez, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında Elon Musk'ın tutumuna dikkat çekti.

Ocasio-Cortez, Türkiye'deki bazı içeriklerin sansürlendiğini hatırlatarak, Musk'ın 2024 seçimlerindeki potansiyel rolüyle ilgili endişelerini dile getirdi. Ünlü politikacı eleştirilerini yaparken ise Twitter'a rakip olarak ortaya çıkan yeni platform BlueSky'ı kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Elon Musk'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etmişti. (2017)


Ocasio-Cortez, BlueSky'de "Musk'ın Türkiye'de teraziye parmağını koyması göz önüne alındığında gelecek yılki seçimlerden endişe duyuyorum. Kontrol edilmeyen yanlış bilgilerin zararının, gerçek iletişimin faydalarını aştığı bir çizgi var. Gerçekten üzücü" diye yazdı.

.2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tesla, SpaceX ve Twitter'ın sahibi Elon Musk ile video konferans görüşmesi gerçekleştirmişti.

TWITTER'DAN TÜKİYE'YE SANSÜR


Bu ayın başlarında, Twitter'ın Global Hükümet İşleri, Türkiye'deki bazı içeriklere erişimi kısıtlamak için harekete geçtiğini bildirmişti. Musk uygulanan sansürü savunarak, platformun bazı içeriklerin sansürlenmemesi halinde Twitter'ın tamamen engelleneceğini iddia etti.

2017'de ikili, teknoloji milyarderinin bazı şirketleri ile Türk firmaları arasındaki olası işbirliğini görüşmek üzere bir araya gelmişti. Ardından Aralık 2022'deki Dünya Kupası finalleri sırasında da el sıkışmışlardı.

ABD SEÇİMLERİ İÇİN ENDİŞELER ARTTI


Ocasio-Cortez, Twitter'ın ABD seçimlerinde oynayacağı olası rolle ilgili endişelerini dile getiren ilk kişi değil. Mart ayında AP News, Donald Trump'ın düşmanlarını eleştirmek ve eski başkanı övmek için binlerce sahte otomatik Twitter hesabı oluşturulduğunu bildirmişti.
Bot hesapların, saldırdığı kişiler arasında Florida Valisi Ron DeSantis ve eski Güney Carolina Valisi Nikki Haley de bulunuyor.

Ayrıca, geçtiğimiz günlerde de Bloomberg’den Matthew Yglesias, Musk’ı, Twitter’ı satın almadan önce ifade özgürlüğünü savunmasına rağmen şu anda hükümetlerin istekleri doğrultusunda içerikleri kısıtladığı için eleştirmişti.




Alexandria Ocasio-Cortez

TÜRKİYE SEÇİMLERİ, ABD SEÇİMLERİ İÇİN TESTTİ


Ocasio-Cortez, Musk'ın eylemlerinin 2024 seçimleri için test olduğunu savundu: "Şu anda bu insanların çoğu test balonları gönderiyor. Trump'ın DeSantis videosunda yapay zekâyı kullanması, Musk'ın seçimler için Türkiye'deki sansürü. Tüm bunlar emsal oluşturuyor ve 24'teki seçim öncesinde ortamı test ediyor. Daha da kötüye gidecek."

Ocasio-Cortez'in Twitter ile ilgili tek şikayeti bununla da sınırlı değil. Genç politikacı, Musk'ı, Twitter'da kendisini taklit eden bir parodi hesabı tanıtmakla ve görünürlüğünü artırmakla suçladı. Hatta sahte hesap, salı günü itibarıyla 216 binden fazla takipçi topladı.

Bütün bunların yanında uzmanlar, Musk Twitter'ı satın aldığından beri COVID-19 ve iklim değişikliği hakkında yanlış bilgilendirmelerle beraber aşırı sağcı eğilimde de keskin bir artış olduğunu belirtiyor.