Bilim insanları, astronotların Ay'da daha fazla zaman geçirebilmeleri için 3D baskı sistemleriyle üretilen gereçler üzerinde çalışsa da hâlâ temel bir sorun çözülebilmiş değil: Astronotların, yeryüzü ile nasıl bağlantı kurabileceği henüz netleşmiş değil.

Bu sorunu çözmek için de teknoloji ve havacılık şirketi Lockheed Martin, Ay'dan Dünya'ya uydu ağını oluşturmak üzere yola çıkacak olan Crescent Space adlı kendi yan kuruluşunu kurdu. Şirket, sadece astronotların aileleriyle iletişim kurmalarını sağlamaya çalışmıyor, aynı zamanda da arazide yürüyüş yaparken astronotlara navigasyon ve bilgi sağlamaya yardımcı olacak.

Astronotlar ve Dünya arasında kesintisiz, 7/24 bağlantıya izin verecek küçük uydulardan oluşan bir takımyıldızı kullanılacak.

Sistemin 2025 yılına kadar faaliyete geçmesi bekleniyor. Şirketin CEO'su Joe Landon şirketin, insanlığın yıllar sonra ilk kez Ay'a geri dönmesini hedefleyen Artemis projesinde NASA'ya yardım etmek için iyi bir konumda olacağını iddia ediyor.

NASA'dan Jim Free, ağustos ayındaki bir toplantıda, "Ay'a gittiğimizde güvenebileceğimiz bir altyapı istiyoruz" demişti.