Deprem görüntüleri ve çığlıklarının sosyal medyada yoğun bir şekilde dile getirilmesi üzerine internet kullanımı ‘bant daraltma’ ile yavaşlatıldı.

HÜKÜMET, TWITTER YETKİLİLERİ İLE GÖRÜŞTÜ

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Twitter Küresel Hükümet İlişkileri Başkanı John Hughes ve Twitter Türkiye’den Sorumlu Kamu Politikaları Direktörü Ronan Costello ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Videokonferans yöntemiyle yapılan toplantıda, Twitter üzerinden yürütülen dezenformasyonların yanı sıra gerçek dışı ihbarlar, sahte yardım kampanyaları ile sahte hesap ve yalan paylaşımlara karşı atılabilecek adımlar ele alındı.

Toplantıda, toplumu panik ve kaosa sevk edebilecek dezenformasyonlara karşı Twitter’ın sorumluluklarına işaret edildi.

Toplantıda ayrıca Türkiye tarafından Twitter yönetimine, sosyal medyadaki dezenformasyonların önlenmesi için aktif işbirliği başta olmak üzere İnternet Ortamında İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun kapsamındaki yükümlülükleri hatırlatıldı.

Saat 16:30’da başlayan erişim kısıtlaması gece saat 01:00’de sona erdirildi.

ENGELLEDİLER AMA…

İktidar 9,5 saat boyunca Twitter’a erişim sınırlaması getirdi ama, hükümet üyeleri ve AKP’liler Twitter’ı kullanıp paylaşım yapmaya devam etti.









SİYASİLERDEN TEPKİ

Enkaz altında kalanların adres ve bilgilerinin daha fazla paylaşılmasını engelleyecek olan bant daraltma uygulamasına siyasiler tepki gösterdi:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Yardımlaşma koordinasyonu için sahada bulunan arkadaşlarıma VPN kullanmalarını söyledim. Bu aklını yitirmiş Saray iktidarı, sosyal medya iletişimini kesti. Bunun sonucu yardım çığlıklarının daha az duyulmasıdır. Gizlemeye çalıştığınız her şeyi biliyoruz. Açıklamanızı bekliyoruz.



İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Depremzedelerin ihtiyaçlarının duyurulması için iletişim kurmak bu kadar hayati bir öneme sahipken; nasıl olur da bir kısıtlama getirirsiniz? Bu nasıl bir kötülüktür? Nasıl bir vicdansızlıktır? Siz kimden, neden korkuyorsunuz? Yazıklar olsun!

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce: Twitter'a erişimi engelleyerek enkaz altındaki insanları kurtaramazsınız. İnsanlar Twitter üzerinden yardım çağrılarını dile getiriyor ve yaygınlaştırıyor. Bu akıl dışı karardan derhal vazgeçin!

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ: Twitter’ı yavaşlatma, yardımı hızlandır.

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: İletişimin can kurtardığı bir günde Twitter engellenir mi? Bu nasıl bir işbilmezlik? Vatandaş harıl harıl VPN indirmeye çalışıyor. VPN şarj tüketimini arttırıyor. Ne yapıyorsunuz siz!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan: Yuh artık resmen halka kastediyorlar. İletişimi kesmenin korkunç sonuçları olur. Aklınızı başınıza alın Twitter'ı açın. Toplumsal dayanışmanın sesini kısmak kimseye bir şey kazandırmaz!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı: Her felakette, her toplumsal olayda er geç Twitter'a erişim sorunu yaşanıyor. En önemli şey umut, dayanışma, birliktelik dedikçe inadına zarar veriyorlar. Saf bir kötülük. Bırakın insanlar birbirleriyle haberleşsin, yardımlar yerine ulaşsın!

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre: İnsanlar sesini nasıl duyuracak ? Twitter da bant daraltması kadar saçma bir uygulama olur mu ? İnsaf!

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen: İnsanların Twitter’dan iletişim kurup yardım istediği anda bant daraltmak utanç verici. Bu iktidar artık vatandaşın canıyla oynuyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi: Afet bölgesinde telefonla iletişim mümkün değilken, insanların yardımlaşmada, halen enkaz altında bekleyen canlarımızla ilgili ihbarda bulunduğu, birbirleriyle haberleştiği Twitter'a kısıtlama getirmek hangi akla ve vicdana sığar! Bu kadar korkmayın, karşınızdaki halk!

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin: Ya siz neden bu korkuyorsunuz? İnsanlar sevdiklerini arıyor, kaybolan yakınlarına ulaşıyor, ihtiyaç sahipleri ihtiyaçlarını açıklıyor, yardım talepleri var. Ne yapacaksınız 15 milyon insanı ölüme mi terk edeceksiniz? İnsanlar feryat edecek. Açın şu twitterı.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu: Twitteri engellemek nedir? Malatya'da enkaz altında kalan 12 yaşındaki çocuğun telefonundan sosyal medya aracılığıyla gönderdiği mesaj, kendisinin ve beraberindeki 12 kişinin hayatını kurtardı. Birçok can burası sayesinde kurtuldu. Derhal erişim engelini kaldırın!

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu: Deprem bölgesi için en önemli koordinasyon aracı olan Twitter’a bant daraltması uygulamak… Diyecek söz bulamıyorum. Organize bir kötülük.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan: Enkaz altından Twitter üzerinden yardım isteyen canların da göçük başında çaresiz bıraktığınız yurttaşlarımızın da vebali üzerinize olsun. En fazla ihtiyaç duyduğumuz zamanda Twitterı yavaşlatmak ancak sizin gibi korkaklara yakışır.

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil: Yapılması gereken hiçbir şeyi yapmayan, bir şey yapabilecek her kurumu işbilmez yanaşmalarıyla eliyle yiyip bitiren Saray Rejiminin yapamadığını halk buralardan örgütlenerek yapıyor. Rejimse işini yapmak yerine canla başla iş yapmaya çalışanlara salça olmakla meşgul! Saray twitterı engellemekle meşgulken Hatay’da 3 gündür telefon yok! İnternet yok! İnsanlar el yordamıyla bir nefes bulmaya, suya yemeğe ulaştırmaya çalışıyor! İşiniz bunu yavaşlatmak değil, kesintisiz iletişimi sağlamak! Her saniye bir hayat! Yeter be yeter!

TİP Genel Başkanı Erkan Baş: Twitter’a kısıtlama getirmek 3 gündür enkaz altından yardım isteyen, konum paylaşan depremzedeleri ve yakınlarını arayanları susturmaktan başka bir şey değil. Bu alçaklık size bile çok. Size bile… Sabrımızı taşırmayın. Aklınızı başınıza alın. Derhal kısıtlamayı kaldırın!