Son 3 yılda hisse senedi piyasasını neredeyse ikiye katlayan ve emlak fiyatlarında kesintisiz bir ralli yaşayan Dubai, İran odaklı bölgesel krizin sıcaklığını hissetmeye başladı.
Pandeminin başından bu yana %280 oranında büyüyerek Amerikan Wall Street'ini (S&P 500) geride bırakan Dubai Borsası (DFM) kapılarını şimdilik kapalı tutmayı tercih ederken, yatırımcılar arasında ilk ciddi tedirginlik dalgası baş gösterdi.
Kriz, farklı coğrafyalardan gelen yatırımcıların Dubai'ye bakış açısını ikiye bölmüş durumda. Capitalinked analisti Radim Dohnal, bu ayrımı şu sözlerle özetliyor:
"Dünyaya Batılı bir perspektiften bakan yatırımcılar için Dubai'nin risk algısı değişiyor ve üçüncü dünya ülkesi seviyesine düşüyor. Ancak Rusya ve Arap dünyasından gelen yatırımcılar için pek bir şey değişmeyecek. Düşük vergiler ve esnek mevzuatlar nedeniyle Dubai onlar için cazip kalmaya devam edecek. Burada asıl belirleyici olan çatışmanın süresidir."
EKONOMİ GÖSTERGELER: İFLAS RİESKİ (CDS) ARTIYOR
Yatırımcılar şu an borsadan kaçamasa da, finansal piyasaların nabzı farklı göstergelerden okunabiliyor. Bir ülkenin borçlarını ödeyememe riskini ölçen Temerrüt Sigorta Poliçesi (CDS), Bloomberg verilerine göre sadece mart ayının ilk günlerinde %8 oranında arttı.
Fichtner analisti Tomáš Tyl, bu artışın geçen sonbahardaki düşüşü telafi ettiğini, ancak büyük bir iflas senaryosu için henüz erken olduğunu belirtiyor.
ASIL TEHLİKE: LOJİSTİK ve TURİZMİN ÇÖKÜŞ İHTİMALİ
Birleşik Arap Emirlikleri doğrudan bir savaş hedefi olmasa da, Dubai'nin coğrafi konumu (füze uçuş yolları üzerinde olması ve Abu Dabi'deki ABD üssüne yakınlığı) ekonominin atardamarlarını tehdit ediyor:
Havacılık ve Lojistik: Dubai ekonomisinin %20'sini(beşte birini) oluşturuyor.
Turizm ve Otelcilik: Ekonominin %25'ini (dörtte birini) oluşturuyor.
Uzmanlar, çatışmaların uzaması halinde bu iki kritik sektörün hızla toparlanamayacağı ve emirliğin gelirlerinde yapısal bir çöküş yaşanabileceği konusunda uyarıyor.
EMLAK PİYASASINDA 'BAHAR HAVASI' BİTİYOR?
2021 ve 2022'de başlayan, son üç yılda ise her yıl çift haneli büyüyen Dubai emlak piyasasında sular duruluyor. Yatırımcıların emirliği "dokunulmaz" olarak görmesiyle oluşan bu balon, bölgesel krizle birlikte ilk kez sorgulanıyor. Analist Dohnal'a göre; gayrimenkul piyasası en azından Mart ayının sonuna kadar donacak ve hiçbir büyük işlem gerçekleşmeyecek. Ancak bu kriz ortamı, büyük sermaye sahiplerinin panikleyen küçük yatırımcılardan ucuz mülk toplaması için yeni bir fırsat da yaratabilir.
Dünyanın en büyük "para fabrikalarından" biri olan Dubai, sadece bir finans merkezi olmadığını, aynı zamanda kırılgan bir coğrafyanın ortasında yer aldığını yatırımcılarına yeniden hatırlatıyor.