Çay, Türkiye'de hemen herkesin günlük yaşamında önemli yer tutan sıcak içeceklerden birdir. Özellikle tavşan kanı olarak bilinen o mükemmel, kıvamlı çayı demlemek ise birçok kişi için bir sanat olabilir. Genellikle Karadeniz Bölgesi'nde, özellikle Rize ve Trabzon'un doğusunda yetişen çay sadece bir içecek olmanın ötesinde kültürün ve geleneklerin bir yansımasıdır. Çayın lezzetini tam anlamıyla yakalamak ve tavşan kanı gibi rengini ortaya çıkarmak ayrı bir emek isteyebiliyor. 35 yıllık ev hanımı mükemmel çay demlemenin sırrını paylaştı.  

ÇAYI BÖYLE DEMLEYİN 

Lezzetli bir çay demlemenin en önemli adımı, suyun kaynaması ile başlar. Çay demlenecek olan üst demliğe kaynar su eklenmeli ve üzerine çay eklenmelidir. Çayın çok kaynar su ile temas etmemelidir. Bu kritik adım, çayın tadını doğrudan etkileyen faktörlerden biridir.

ÇAYIN ACILAŞMASINI ENGELLEMENİN YOLLARI 

Çayın acı olmasının en büyük nedeni ise demleme süresinin fazla uzatılmasıdır. Çay uzun süre demlendiğinde, içerisindeki tannin maddesi fazla yoğunlaşır ve bu da çayın acılaşmasına neden olur. Bu yüzden suyun sıcaklık seviyesinin çok önemli olduğunu belirten ev hanımları suyun sıcak olması durumunda çayın haşlandığını ve tadını kaybettiğine değindi. Öte yandan lezzetli çayın sırlarından biri de demlik seçimidir. Bu durumda porselen veya bakır demliklerin çay demlerken ideal bir seçenektir. Porselen veya bakır demlikler  ısıyı eşit bir şekilde yayar ve çayın en iyi şekilde demlenmesini sağlar.