MEÜ'nün hazırladığı "Balinanın Sessizliği Bilime Dönüşüyor" adlı proje kapsamında, dev balinanın iskeleti topraktan çıkarılıp MEÜ Deniz Canlıları Müzesi'nde sergilenecek.

Kazı çalışmalarına, proje yürütücüsü Prof. Dr. Deniz Ayas liderliğindeki 415 öğrenci gönüllü olarak katılıyor. Çalışmanın 8 Ekim'e kadar sürmesi planlanıyor.

ASIL HEDEF BÜTÜN HALİNDE SERGİLEMEK

Prof. Dr. Ayas, kazıya gösterilen ilgiden memnun olduklarını belirterek şu bilgileri verdi:

  • İlk gün balinanın alt ve üst çenesi ile kafatasına ulaşılması hedefleniyor.
  • Sonraki aşamada göğüs bölgesi, karın ve kuyruk omurları üzerinde titiz çalışmalar yapılacak.
  • Tüm kemikler numaralandırılıp birleştirilecek, küçük parçaların kaybolmaması için toprak tekrar elenerek incelenecek.

Ayas, amaçlarının balinanın iskeletini "bütün halinde" çıkarıp müzede askıya alarak sergilemek olduğunu vurguladı.

Öte yandan kazının yalnızca bu balina ile sınırlı olmadığını belirten Ayas, aynı bahçede gömülü 8 farklı deniz memelisi iskeletinin daha bulunduğunu açıkladı. İlerleyen dönemde onların da çıkarılması planlanıyor.