Kış aylarının gelmesiyle beraber havalar da soğumaya başladı kombi kullanımı da artış gösterdi. Kombi bakımı pek çok kişi tarafından araştırılmaya başlanırken 45 yıllık kombi ustası, kombinin verimli çalışması ve ısınma sisteminin sağlıklı bir şekilde işlemesi için kombinin su basıncına dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı. Kombinin sağlıkla çalışabilmesi için basıncın 1 ve 2 arasında olması gerekir ancak zamanla basınç düşebilir. Bu durumda yapılması gereken şey ise kombiye su basma işlemidir.
MEVCUT BASINCI KONTROL EDİN
Kombi su basma işlemi yapmadan önce mevcut su basıncını kontrol etmek önemlidir. Kombinizin ön kısmında ya da ekranında basıncı gösteren bir alan bulunur. Basınç genellikle 1-2 bar arasında olmalıdır. Eğer basınç 1 barın altına düşerse, kombinin arızalanmadığını ama su basmanız gerektiğini anlayabilirsiniz.
İŞTE KOMBİYE SU BASMA SIRASINDA YAPMANIZ GEREKEN İŞLEMLER
Su doldurma vanasını bulun
Kombinizin alt kısmında yer alan su doldurma vanasını bulmalısınız. Bu vana, çoğu kombide mavi veya siyah renkte bir musluk şeklinde olur ancak her kombinin vana yeri ve şekli farklı olabilir, bu yüzden kullanıcı kılavuzuna göz atmakta fayda var.
Vanayı açın
Vanayı saat yönünün tersine çevirerek suyu açabilirsiniz. Ancak, musluğu tamamen açmak yerine yavaşça açarak suyun akışını kontrol altına alın. Su basarken basınç göstergesini sürekli takip edin.
Basıncı kontrol edin
Kombinin basıncı 2 barı geçtiğinde, aşırı basınç nedeniyle başka sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu nedenle su basarken dikkatli olun ve basıncı 2 barı geçmeyecek şekilde tutun. İdeal seviye sağlandığında, işlemi sonlandırmak için vanayı saat yönünde çevirerek kapatın.
BASINÇ DÜŞÜKLÜĞÜ YA DA YÜKSEKLİĞİ DURUMUNDA NE YAPILIR?
Eğer su basma işlemi sonrası basınç hala düşük veya çok yüksek görünüyorsa işlemi tekrarlamanız gerekebilir. İşlem tamamlandıktan sonra kombiyi çalıştırarak basıncın sabit kaldığından emin olun. Eğer basınç normal seviyede değilse fazla su basmış olabilirsiniz.
Eğer basınç sürekli olarak düşüyorsa, kombiye bağlı borularda ya da peteklerde bir su sızıntısı olabilir. Aynı zamanda peteklerde biriken hava da basıncı etkileyebilir. Peteklerin havasını alarak durumu düzeltebilirsiniz. Ancak tüm bu işlemlere rağmen sorun devam ediyorsa, profesyonel teknik destek almanız gerekebilir.