Modern yaşamın en büyük sağlık sorunlarından biri haline gelen hareketsizlik ve uzun süre oturma; uzmanlara göre obezite, duruş bozuklukları ve damar hastalıkları gibi birçok sağlık problemine zemin hazırlıyor. İşte tam da bu konuya dikkat çekmek isteyen 34 yaşındaki YouTuber Lucas Ball, radikal bir karara imza atarak 5 gün boyunca hiç oturmadı.
SADECE YATARKEN UZANMAK SERBEST
Deneyin kuralları oldukça basit fakat zorlayıcıydı. Ball, geceleri sadece 8 saat uzanmasına izin verdiği bu süreçte günün geri kalanını ayakta, çömelerek veya hareket halinde geçirdi. Tuvalette bile klozete oturmadı, araç kullanırken koltuğa yaslanmadı.
"Uzun süreli oturmak; sırt ağrısı, duruş bozukluğu, eklem aşınması ve dolaşım sorunları gibi birçok sağlık problemine yol açıyor" diyen Ball, deneyine bu bilgilerle başladı.
VERİMLİLİK ARTTI AMA BACAKLAR İSYAN ETTİ
Ball, ayakta çalışmanın ilk günlerinde verimliliğin arttığını fark etti. "Dinlenmek ya da dikkatimin dağılması için fırsatım olmuyordu" diyerek avantajlarını da anlattı. Akşamları ise yürüyüş yapıyor, yemeğini ayakta yiyor, televizyonunu bile ayakta izliyordu.
Ancak üçüncü gün geldiğinde vücut alarm vermeye başladı. Bacakları ve ayakları ciddi şekilde ağrımaya, postürü bozulmaya başladı: "Alt bacaklarımda dayanılmaz bir yorgunluk vardı. Duruşum da kötüleşmeye başladı. Sürekli açlık hissettim. Belki de ayakta durmak daha fazla kalori yakmamı sağladı ama acıyı unutmak için sürekli bir şeyler yedim."
UYKUSUZLUK VE AĞRILAR NEDENİYLE DENEYİ BİTİRDİ
Beşinci gün geldiğinde Ball'un uyku kalitesi düşmüş, geceleri sürekli bacaklarını esnetmeye çalışarak dönüp durmuştu. Deneyi planladığı 7 gün yerine 5. günün sonunda bitirmek zorunda kaldı.
Kendisine göre kazandığı ve kaybettiği yönleri şöyle özetledi:
- Yüzde 30 daha verimli çalıştı,
- Sindirimi hızlandı,
- Bel bölgesindeki eğri doğal haline yaklaşmaya başladı,
- Üst sırtında kamburlaşma başladı,
- Kalça ve diz ağrıları arttı,
- Deney boyunca 1 kilo aldı...
Ball, deneyin ardından oturmayı tamamen bırakmayacağını ancak sabahları işe başlarken bir süre ayakta çalışmaya devam edeceğini söyledi: "Yorgunluk başladığında yeniden otururum ama ilk saatleri ayakta geçirmeye karar verdim."