Halk arasında yüzyıllardır şifa kaynağı olarak bilinen bu bitki, insan sağlığına oldukça faydalar sağlıyor. Doğal bir ilaç görevi gören bitki, kan şekerini düzenleyerek, kemikleri güçlendiriyor. Hemen hemen her yerde yetişiyor fakat Türkler çok sık tüketmiyor.
Dünyanın en şifalı bitkileri arasında yer alan kızılcık, Türkiye'nin dört bir yanında yetişiyor. Mineral ve vitamin açısından zengin olan bu bitki, geleneksel tıbbın vazgeçilmez ürünlerinden biri. Marmelatının yapıldığı kızılcık bitkisi bazı evlerde kazan kazan yapılıyor.
C VİTAMİNİ ZENGİNİ
Alternatif tıpta sıklıkla kullanılan bu bitkinin faydaları saymakla bitmiyor. Vücudu zararlı bakterilere karşı koruyan kızılcık bitkisi, C vitamini açısından oldukça zengin. Bağışıklık sistemini güçlendiren kızılcık ayrıca vücudu dirençli bir hale getiriyor.
İDARDA OLUŞAN BAKTERİLERİ ENGELLİYOR
İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı etkili olan kızılcık, böbrek sağlığı açısından da oldukça faydalı bitkiler arasında yer alıyor. İdrarda bakteri üremesini engellediği gibi enfeksiyonlara karşı da tedavi edici güce sahip.
Marmelatının yapıldığı kızılcık bitkisi şerbet olarak da tüketilmekte. Diyabet hastalarına önerilen doğal bitkilerden biri. İçeriğinde bulunan K vitamini de kemikleri adeta çelik gibi güçlendiriyor. Marmelatı düzenli olarak tüketmek yaşla beraber ortaya çıkan kemik hastalıklarını da engelliyor.
KIZILCIK MARMELATININ PÜF NOKTALARI
Evde kolayca hazırlanan kızılcık marmelatının içerisine katkı maddeleri koymaktan kaçının.
Kızılcıkları toplayıp tencereye koyun ve üzerine şeker ile su ekleyerek kaynatın.
Kızılcıklar yumuşayarak su salmaya başlayacak.
Tam marmelat kıvamına gelen kadar pişirin.
Bu işlem bittikten sonra hava almayan kavanozlara dökün.