Evde pratiklik için sıklıkla kullanılan uzatma kabloları, yanlış cihazlarla birlikte ciddi tehlikelere yol açabiliyor. Uzmanlar, bazı elektrikli eşyaların uzatma kablosuna takılmasının yangın riskini artırabileceği uyarısında bulunuyor. Basit gibi görünen bu hata, sadece eşyalarınıza değil, evinize de büyük zarar verebilir. Herhangi bir yangın durumunda ortalama bir ev tadilatı maliyeti 820 bin TL’yi bulabiliyor.
MAKSİMUM KAPASİTESİNİN ÜZEEİNE ÇIKILMAMALI
Elektrik güvenliği uzmanı Jamie, her uzatma kablosunun belirli bir maksimum akım kapasitesi olduğuna dikkat çekerken, “Yüksek enerji çeken cihazlar bu kapasitenin dışına çıktığında, kablo aşırı ısınır. Bu da kısa devreye ve hatta yangına neden olabilir” ifadelerine yer verdi. Uzatma kabloları geçici kullanım için tasarlandı ama birçok kişi bu kabloları kalıcı priz gibi kullanıyor. Uzun süreli kullanımda kablonun içindeki iletkenler yıpranıyor, bu da ısı birikmesine ve elektrik arızalarına yol açıyor.
BU CİHAZLARI UZATMA KABLOSUNA TAKMAYIN
Jamie’ye göre bazı ev aletleri yüksek akım çektikleri için uzatma kablolarına asla takılmamalı:
- Mikrodalgalar: Kısa sürede bile yüksek güç tüketir.
- Buzdolapları ve dondurucular: Sürekli çalıştıkları için kablonun aşırı ısınmasına neden olabilir.
- Çamaşır makineleri: Döngü sırasında yüksek akım çekerek yangın riskini artırır.
Ayrıca su ısıtıcıları, tost makineleri, bulaşık makineleri, çamaşır kurutma makineleri ve taşınabilir elektrikli ısıtıcılar da riskli grupta.
Uzmanlar, eğer bir cihazın uzatma kablosuna takılıp takılamayacağından emin değilseniz, cihazın güç değerini ve kablonun maksimum akım kapasitesini karşılaştırmanızı öneriyor. Eğer değerler birbirine yakınsa, uzatma kablosunu kullanmayın.
KISA SÜRELİ KULLANIMDA DA DİKKAT
Uzatma kabloları yalnızca geçici işler için kullanılmalı. İşiniz bittiğinde mutlaka çıkarın. Eğer sürekli kullanmanız gerekiyorsa, bir elektrikçiden profesyonel destek alarak yeni bir priz hattı çektirmeniz öneriliyor. Jamie son olarak, “Bu küçük detayların bilinmesi, olası bir yangını ve yüz binlerce liralık zararı önleyebilir” ifadelerini kullandı.