Amerikalı psikologlar, yaptıkları bir araştırmada sağ ve sol elle ilgili ilginç sonuçlara ulaştı. Sağ eli 90 saniyede tutunca hafıza oluşumuna yardımcı olurken sol yumruğun ise hatırlatmayı kolaylaştığı ortaya çıktı.

Deney 50 yetişkin üzerinde yapıldı. Kişilere 90 saniye boyunca sağ yumruklarını tutması ve uzun kelime listesini ezberleyerek hatırlamaları istendi. Araştırma sonucunda yumruk sıkmanın beynin hafızasına ilişkin bölümleri harekete geçirdiği kanıtlandı.

BASİT HAREKETLER BEYNİ GELİŞTİRİYOR

New Jersey'deki Montclair Üniversitesi'nden Ruth Propper'a göre bu araştırma, basit hareketlerin beynin işleyişini etkilediği ve hafızayı geliştirdiğini gösterdi. Uzman isim Dr. Propper, "Bir şey öğrenmeden hemen önce sağ yumruğun, hatırlamaya çalışırken de sol yumruğun sıkılması hafızayı geliştiriyor" diye konuştu.

Deneyde 50 öğrenciye ezberlemeleri için liste verildi. Ve bu kişilerin sağ ellerini kullanmalı istendi. Öğrenciler 5 gruba ayrıldı. Bir grup ezbere başlamadan sağ yumruklarını 90 saniye, diğer grup ise kelimeleri hatırlamadan sol yumruklarını 90 saniye sıktı. Diğer 2 grup ise ezberlemeden önce istedikleri yumruklarını sıkarken, son grup ise hiç yumruk sıkmadı.

DUYGUSAL ETKİLERİ DE ORTAYA ÇIKTI

Sağ yumruğunu ezberlemeden sağ yumruğunu, hatırlamadan sol yumruklarını sıkların performansının diğer gruplara göre daha iyi olduğu ortaya çıktı. Bu araştırmada duygusal etki de gözlemlendi. Sağ yumruğun mutluluk ve öfke, sol yumruğun ise üzüntü ve endişe ile bağlantısı olduğu ortaya çıktı.