Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı yapılacak misilleme tarifeleri listesinden bürbon tipi viskileri çıkaracak.

Karar, Fransa, İtalya ve İrlanda’nın içki sektörlerini korumak amacıyla yürüttüğü yoğun lobi faaliyetlerinin ardından geldi.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Stéphane Séjourné, Fransa Inter radyosuna yaptığı açıklamada “önümüzdeki saatlerde iyi haberler olabilir” dedi.

Séjourné "Şarap ve içki sektörü için büyük ekonomik hasar riski olduğu mesajı karşı tarafa ulaştı” ifadelerini kullandı.

'ABD ZAYIF DURUMDA'

Başkan Donald Trump, Brüksel’in 26 milyar euroluk misilleme tarifesi planına bürbon’u dahil etme hazırlığı üzerine, Avrupa içkilerine yüzde 200 vergi getirmekle tehdit etmişti.

Ardından tüm Avrupa ihracatına yüzde 20 ek tarife uygulanacağını duyurdu. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, bazı ülkelerin sadece kendi içki sektörlerini korumaya çalışmasını eleştirdi.

Habeck, “Borsa zaten çöküşte ve zarar büyüyebilir. Bu yüzden net, kararlı ve temkinli davranmak gerekir. ABD zayıf durumda” dedi.

Almanya, Komisyon’un ticaret politikasında ortak hareket edilmesini savunurken, Fransa ve İtalya kendi iç piyasalarını korumayı öncelik haline getirdi.

'HERKES KAYBEDİYOR'

Fransa Şarap ve İçki İhracatçıları Derneği, getirilen tarifelerin sadece Fransa’dan 800 milyon euro ihracat kaybı yaratacağını öngörüyor.

Dernek Başkanı Gabriel Picard, “Bu tarife çatışması sadece kaybedenler yaratıyor. Amerikalı muhataplarımız da bu mesajı kendi hükümetlerine iletiyor” dedi. Dernek, iş gücü ve ekonomik büyüme açısından büyük darbe alınacağı uyarısında bulundu.

AB hükümetleri, tarife etkilerini hafifletmek için kamu desteği konusunda da anlaşmazlık içinde. İspanya milyarlarca euroluk destek planı açıklarken, Fransa bütçe bakanı Amélie de Montchalin pandemi dönemindekine benzer bir müdahaleyi reddetti.

Madrid, tarife gelirlerinin AB bütçesi üzerinden sektörlere yönlendirilmesini talep etti. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin Washington'a gitmeyi planladığı açıklandı.

ABD’nin 20 yerine yüzde 10’luk karşılıklı tarife uygulamasına geçmesi çağrısı yapıldı. ABD içki sektörü ise, küresel çapta içkilere yönelik tarifelerin tamamen kaldırılması için Beyaz Saray’a baskı yapıyor.