Avrupa Birliği’nin yeni Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze’nin AB katılım müzakerelerini 2028’e kadar askıya alma kararını protesto eden göstericilere desteğini açıkladı.

Kallas, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Gürcistan halkının Avrupa ile bütünleşme isteğine vurgu yaptı.

Kallas, "Gürcistan halkının ve onların Avrupalı bir gelecek için yaptıkları tercihin yanındayız. Protestoculara yönelik şiddeti kınıyoruz. İktidar partisinin Gürcistan'ın AB yolunda ilerlememesi ve ülkenin demokratik açıdan gerilemesi yönünde verdiği sinyallerden derin üzüntü duyuyoruz," dedi.

Ayrıca hükümetin bu adımının AB ile ilişkiler üzerinde doğrudan etkileri olacağını belirtti.

MEDVEDEV 'DEVRİM GİRİŞİMİ' DEDİ

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve eski Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, Gürcistan’daki protestoları "hükümeti devirme girişimi" olarak tanımladı.

Medvedev'in Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, "Gürcistan hızla Ukrayna’nın yolundan gidiyor, karanlık bir uçuruma sürükleniyor. Genelde bu tür şeyler çok kötü biter," dedi.

2013 yılında Ukrayna’nın başkenti Kiev’de başlayan Euromaidan protestoları, dönemin Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması’nı imzalamaktan vazgeçmesiyle patlak vermişti

Aylarca süren protestolar, yüzlerce kişinin yaralanmasına ve en az 100 protestocunun hayatını kaybetmesine neden oldu.

2014 yılının Şubat ayında Yanukoviç’in ülkeyi terk etmesi ve parlamento tarafından görevden alınmasıyla sonuçlanan Euromaidan, Ukrayna’nın siyasi tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul edildi. 20 Şubat 2014 tarihinde Rusya, Kırım'a saldırarak bölgeyi ele geçirdi.

O KARAR PROTESTOLARI ATEŞLEDİ

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, 28 Kasım’da yaptığı açıklamada bazı Avrupalı liderlerin Gürcistan’ın iç işlerine müdahale ettiğini ve AB fonlarını bir şantaj aracı olarak kullandığını öne sürdü.

Kobakhidze, "Bütün bunları göz önünde bulundurarak AB ile müzakerelerin başlatılmasını 2028 sonuna kadar gündeme almama kararı aldık," ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosu, Gürcistan'da 26 Ekim'de düzenlenen parlamento seçimlerinin yenilenmesi çağrısı yapmıştı. Bu çağrının ardından muhalif partiler ve AB yanlısı gruplar sokaklara çıkarak geniş çaplı protestolara öncülük etti.

Protestolar, hükümetin AB üyeliği müzakerelerini askıya alma kararından sonra daha da büyüdü.