Katar, Avrupa Birliği'nin insan ve işçi haklarına ilişkin yeni 'Gerekli Özen' yasasının katı bir şekilde uygulaması halinde Avrupa'ya gaz ihracatını durdurma tehdidinde bulundu.

Katar Enerji Bakanı Saad el-Kaabi'nin Financial Times'a yaptığı açıklamada, bu yasalara uymayan şirketlere büyük cezalar kesmesi durumunda Katar'ın likit doğalgaz ihracatını durduracağını söyledi.

AB yasaları, uyumsuzluk durumunda şirketlere yıllık küresel gelirlerinin en az yüzde 5'i kadar ceza öngörüyor.

'GELİRİME DOKUNMA'

Kaabi, "Eğer Avrupa'ya gaz satmak bana gelirimin yüzde 5'ini kaybettiriyorsa, Avrupa'ya satmam. Bu bir blöf değildir," dedi.

Kaabi, "KatarEnerji'nin gelirinin yüzde 5'i, Katar devletinin gelirinin yüzde 5'idir. Bu halkın parasıdır, böyle bir kaybı kabul edemem. Kimse böyle bir kaybı kabul etmez." açıklamasını yaptı.

Ancak Kaabi, cezaların sadece Avrupa’da elde edilen gelirle sınırlı olması durumunda müzakere edebileceklerini söyledi. "Eğer ceza sadece Avrupa'da elde edilen gelir üzerinden uygulanırsa, bunu değerlendiririm. Ama küresel gelirime dokunursanız, bunu kabul etmem," dedi.

AB, Gerekli Özen yasa tasarısını bu yıl kabul etti. Yasaya göre iklime zarar veren, çocuk ve taşeron işçi kullanan ve işçilerine temel insani standartlara uygun maaşlar vermeyen yabancı şirketlere ceza uygulanacak.

'İNSANİ DURUM DENETİMLERİ ÇOK PAHALI OLUR'

Kaabi, şirketin tüm tedarik zincirinde işçi haklarıyla ilgili denetimler yapmasının imkansız olacağını belirtti. "Benim ölçeğimde bir şirketin, tedarikçilerinin her birini denetlemek için binlerce kişiye ihtiyacı var ya da bu hizmet için milyonlar harcamamız gerekiyor," dedi.

KatarEnerji’nin küresel tedarik zincirinin 100 bin şirketi kapsadığını belirten Kaabi, bu büyüklükte bir denetimin maliyetinin karşılanamaz olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği’nin Gerekli Özen yasası, büyük şirketlerin 2050 iklim hedefleriyle uyumlu bir geçiş planı hazırlamasını da zorunlu kılıyor.

Kaabi, QatarEnergy gibi hidrokarbon üreticilerinin AB’nin net sıfır hedefine uymasının mümkün olmadığını savundu. 

BİRÇOK ŞİRKET ETKİLENEBİLİR

AB parlamentosu bu yasayı, şirketleri 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı hedefiyle uyumlu hale getirmeyi amaçlayan daha geniş bir düzenlemenin parçası olarak sundu. Ancak bu yasa, AB içindeki ve dışındaki şirketlerden yoğun eleştiriler aldı.

Avrupa Kimya Endüstrisi Konseyi (Cefic), yeni kuralların "birçok şirkete dava riski açacağını" belirterek, yasanın daha basit hale getirilmesi ve şirketlerin yükünü hafifletecek değişikliklerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Direktif, AB'de 450 milyon eurodan fazla net geliri olan AB dışı şirketleri de kapsıyor. Kaabi, bu düzenlemelerin 2027'de yürürlüğe girmesi planlandığını ancak bu haliyle Katar’ın devlet şirketi KatarEnerji gibi firmalar için uygulanabilir olmadığının altını çizdi.