ABD ve İsrail’in İran’a yönelik askeri saldırılarının ardından küresel piyasalarda dalgalanma başladı. ABD borsaları Pazartesi günü açılışla birlikte hareketlilik gösterirken, enerji hisseleri yükselişe geçti, hava yolu şirketlerinin hisseleri ise değer kaybetti. Petrol fiyatları hızla artarken, altın ve dolar da yatırımcıların güvenli liman talebiyle yükseldi. Piyasalar, Ortadoğu’daki gerilimin ekonomik ve enflasyon üzerindeki olası etkilerini fiyatlamaya başladı.
Dow Jones Sanayi Endeksi vadeli işlemleri ( YM=F ) %1,2 oranında, yani 500 puandan fazla düştü. S&P 500 ( ES=F ) vadeli işlemleri %1,1 oranında gerilerken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 ( NQ=F ) vadeli işlemleri de Ortadoğu'daki tırmanan çatışmanın riskli varlıklardan uzaklaşmaya yol açmasıyla %1,4 oranında düşüş gösterdi.
PETROL FİYATLARI YÜKSELDİ
Petrol fiyatları ve dolayısıyla enflasyon üzerindeki etki, hisse senetleri piyasasının geleceği konusunda zaten endişeli olan yatırımcılar için öncelikli bir konu. Yapay zeka ve yazılım hisselerindeki yenilenen dalgalanmanın piyasaları sarsmasının ardından S&P 500 ( ^GSPC ), Şubat ayını negatif bölgede kapattı .
Pazartesi günü petrol fiyatları yükseldi ; Brent petrol vadeli işlemleri ( BZ=F ) %13'e varan artışla varil başına 82 doları aştı, ancak son kontrolde kazançlarını ılımlılaştırarak 80 doların altına düştü. Batı Teksas Ham Petrol vadeli işlemleri ( CL=F ) ise yaklaşık %8 artışla 73 doların biraz altında işlem gördü. İran, OPEC'in dördüncü büyük üreticisi olsa da, piyasalar tanker trafiğinin durma noktasına geldiği önemli Hürmüz Boğazı'nda uzun süreli aksamalara da hazırlanıyor.
ENERJİ HİSSELERİ YÜKSELDİ, HAVAYOLU ÇAKILDI
Enerji devi Exxon'un ( XOM ) hisseleri piyasa öncesi işlemlerde yükseliş gösterirken, Lockheed Martin ( LMT ) dahil olmak üzere savunma hisseleri de alıcı buldu.

Ancak seyahatle bağlantılı hisseler düştü ve Delta Air Lines ( DAL ) bu düşüşün etkisiyle yaklaşık %6 değer kaybetti.
Piyasalarda başka yerlerde, JPMorgan'ın değerli metal için %10'a varan bir "risk primi" kazancı beklediğini açıklamasının ardından , altın ( GC=F ) ons başına 5.400 doları aşarak sıçrama yaptı ; bu sırada dolar ( DX-Y.NYB ) da yükseldi . Piyasalarda enflasyonun artacağı beklentisiyle faiz indirimlerine yönelik beklentiler azalırken, Hazine tahvil getirileri ( ^TNX ) de yükseldi .
Bu oran hesaplamalarına ilişkin bir sonraki önemli girdi, Cuma günü açıklanacak aylık istihdam raporuyla gelecek. Ekonomistler, ABD'de Şubat ayında 60.000 yeni istihdam artışı bekliyor; bu rakam, Ocak ayındaki beklentilerin üzerinde gerçekleşen ve resesyon korkularını hafifleten 130.000'lik artışın altında kalıyor.
*BU HABERDE YER ALAN İFADELER YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.