Gıda tercihleri değiştikçe kırmızı ve beyaz et tüketimi birçok ülkede yaşam alışkanlıklarının önemli göstergelerinden biri hâline geldi. Uzmanlara göre artan talep, çevresel ve ekonomik etkileri de beraberinde getiriyor. Yüksek et tüketimi; su kullanımı, yem ihtiyacı ve karbon salımı gibi başlıklarda tartışmaları büyütüyor.

LİSTENİN ZİRVESİ ŞAŞIRTTI

Kişi başına yıllık et tüketimi verilerine göre bazı ülkeler beklenenden çok daha düşük, bazıları ise oldukça yüksek rakamlara ulaştı. İşte açıklanan liste:

20– Mali: 7,7 kg
19– Togo: 10,7 kg
18– Kamboçya: 12,4 kg
17– Yemen: 16 kg
16– Pakistan: 21,1 kg
15– Tunus: 30,2 kg
14– Paraguay: 32,2 kg
13– Venezuela: 36,9 kg
12– Gürcistan: 40,2 kg
11– Türkiye: 46,8 kg
10– Arnavutluk: 53,2 kg
9– Suudi Arabistan: 58,5 kg
8– Japonya: 60,4 kg
7– Uruguay: 63,8 kg
6– Çin: 70,6 kg
5– Meksika: 77,5 kg
4– Rusya: 81,7 kg
3– İrlanda: 90,7 kg
2– ABD: 123 kg
1– Tonga: 148 kg

DÜNYANIN EN ÇOK ET TÜKETEN ÜLKESİ: TONGA

Listenin zirvesinde Avustralya’nın batısında yer alan ada ülkesi Tonga bulunuyor. Yıllık kişi başı 148 kilogram tüketimle Tonga, dünyanın en çok et yiyen ülkesi oldu.

Uzmanlar, ülkedeki yüksek tüketimin kültürel alışkanlıklardan kaynaklandığını belirtiyor. Ada yaşamının vazgeçilmez bir parçası olan “feast” yani ziyafet geleneği, düğünler ve dini kutlamalar gibi toplu etkinliklerde büyük porsiyonlu et yemeklerinin sunulmasını beraberinde getiriyor.

Son yıllarda işlenmiş et ürünleri ithalatının artması, fast-food tarzı beslenmenin yayılması ve kentleşmeye bağlı yaşam tarzı değişiklikleri de tüketimi daha da yükseltti.Verilere göre Tonga, kişi başı tüketimde dünyanın geri kalan ülkeleriyle arasına açık fark koyarak listenin tepesine yerleşti.