Ananas, mango, Hindistan cevizi gibi tropikal meyveler vitamin açısından zengin meyveler arasında. Liçi meyvesi de bunlardan biri. Genellikle Mersin'de yetiştirilen bu meyve asla aç karnına yenmemeli.
Dışı dikenli içi kremsi etiyle bilinen liçi meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor. Ev elması olarak da bilinen liçi süpermarketlerde de sıkça satılıyor. Liçi ayrıca smoothie ve kokteyleri süsleyen gözde meyvelerden biri.
Fakat tüm faydalarının yanı sıra liçi tüketirken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Olgunlaşmamış bir liçinin ciddi zararları olabiliyor. Yapılan araştırmalarda, toksik olan ve olgunlaşmamış liçiler Hindistan'da 100 çocuğun ölümüne neden oldu.
ÖLÜMLERİN SEBEBİ LİÇİ MEYVESİ ÇIKTI
The Lancet dergisinde yayımlanan bir araştırmada, ABD ve Hindistan'dan bilim insanları bu meyveyle hastalıklar arasında bir bağlantı buldu. Araştırma, liçi üretiminin yoğun olduğu bir bölgede 122'si hayatını kaybeden toplam 390 hasta üzerinden yapıldı. Uzmanlar, liçinin vücudun glikoz üretme yeteneğini sınırlayan toksinler içerdiğini belirledi.
Bu durum, özellikle kan şekeri seviyesi düşük olan, yetersiz beslenen veya liçiyi aç karnına tüketen küçük çocuklarda etkili olduğu ortaya çıktı. Hindistan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nden Dr. Padmini Srikantiah, liçide bulunan toksinlerin glikoz metabolizmasını bozarak toksik metabolitlerin birikmesine yol açtığını ifade etti.