Akdeniz Bölgesi'nde hava kirliliği gün geçtikçe tehlike oluşturmaya devam ediyor. Bölgede, partikül madde (PM10) seviyesi olması gerekenin 3,87 kat üzerinde, 58 miligram/metreküp olarak ölçüldü. Dünya Sağlık Örgütü yayınladığı verilerine göre, partikül madde (PM10) için yıllık olarak 15 miligram/metreküpün üzerinde olması insan sağlığına ciddi zararlar veriyor.
Geçen yıl Adana'da 50 metreküp olarak ölçülen PM10 oranı 45 metreküp seviyelerine geriledi. Sanayinin yoğun olduğu Hatay'ın İskenderun ilçesinde de bu seviye 200 miligram/metreküpün üzerine çıktı. Osmaniye’de ise PM10 oranı 100 metreküp seviyesinde ölçüldü.
FOSİL YAKIT KULLANIMI ARTTI
İnsan sağlığını en çok etkileyen durumlardan biri de fosil yakıtı kullanımı. Bu durum kükürtdioksit ve organik partiküllerin salınımını artırarak halk sağlığına ciddi zararlar veriyor. Astım ve solunum yolu hastalıklarının yaşanmasına neden oluyor. Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Özden Polatöz, "Hava kirliliği, diğer maddelerle etkileşime geçerek oksijen yetersizliğine sebep olabilir ve kalp krizine yol açabilir. Çocuklarda, kronik hastalarda ve gebelerde olumsuz etkiler daha fazla görülecektir" diye konuştu.
ADANA'DA HAVA KİRLİLİĞİ CİDDİ BOYUTLARA ULAŞIYOR
Hava kirliliğinin Adana'da alarm verecek düzeyde olduğunu ifade eden Dr. Polatöz,"Özellikle fosil yakıt tüketimi gittikçe arttı. Kömür yakma oranı arttıkça Adana'nın hava kirliliği oranı artmaya başladı. Özellikle fosil yakıtlardan açığa çıkan kükürtdioksit ve organik partiküller halk sağlığı için ciddi problemler doğurmaktadır. Özellikle astım hastaları için çok tehlikeli ataklara sebep olmaktadır. Sağlıklı insanlarda da nefes darlığı, öksürük ve benzer solunum sistemi hastalıklarına yol açmaktadır" dedi.
KRONİK HASTALAR VE ÇOCUKLAR ETKİLENECEK
Plastik madde yakıldığını ifade eden Dr. Polatöz, bunun tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Egzoz gazlarının oksijen yetmezliğine neden olduğunu ifade eden Polatöz," Bunların ölçümlerinin günlük olarak yapılması ve halk sağlığına etkisinin sıkı takibi gerekmektedir. Yapılmazsa, hava kirliliğine fazladan duyarlı kişilerde, örneğin çocuklarda, kronik hastalarda ve gebelerde olumsuz etkiler daha fazla görülecektir" dedi.