Ülkemizde kültür turizminin önemli merkezlerinden biri olan Ahlat, Selçuklu döneminden kalan mezar taşları Türk tarihi açısından önemli bir değere sahiptir.

AHLAT NEREDE?

Ahlat, Bitlis üzerinden Van’a doğru giderken Bitlis ile Van Gölü kıyısında, Nemrut ve Süphan dağları arasında bir ilçedir.

Ahlat, Van Gölü'nün kuzeybatısında 22.000 nüfuslu Bitlis iline bağlı bir ilçe. Kuzeyinde Muş iline bağlı Bulanık ve Malazgirt ilçeleri, batısında Muş ili, güneyinde Van Gölü, güneybatısında Tatvan ve Bitlis, doğusunda ise yine Van Gölü ve Adilcevaz ilçesiyle sınırlıdır.

1044 km²’ lik kırsal bir alana yayılmış olan ilçenin yüzey şekilleri, gerek biçim, gerekse meydana geliş şekilleri bakımından farklılıklar gösterir. Yeryüzünün sayılı volkanlarından olan Nemrut, Ahlat'ın batısında; Süphan ise doğusunda yer almaktadır.

İlçe Van Gölü’nün kuzey kıyısında yer almış olmakla beraber iklimi kara iklimi özelliği taşır. Yörede kış oldukça erken başlar ve uzun sürer.Havanın ısınmaya başlaması ancak nisan ayının ortalarında olur. Yörenin yaz mevsiminin ağustos ayının sonuna kadar sürmekte olması yanında kısmen bazı yıllar eylül ayını da kapsar. Yıllık ortalama yağış miktarı 1000-1500 mm.dir.

Gerek Van Gölü’nün kıyısında olmasının gerekse yıllık yağışın bolluğu sebebiyle Ahlat bölgenin genel bitki örtüsü olan bozkır bitki örtüsünün dışında daha yeşil ve gür bir bitki örtüsüne sahiptir.

 

AHLAT'IN KÜLTÜR ÖNEMİ

Van Gölü'nün kuzeybatı kıyısında bulunur ve tarihi ve kültürel zenginlikleri ile bilinir. Ahlat, özellikle Selçuklu döneminden kalma mezar taşları, türbeler ve kümbetlerle ünlüdür. Bu özellikleriyle "Ahlat Mezar Taşları" UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer almaktadır. İlçe, ayrıca doğal güzellikleri ve Van Gölü manzarası ile de ziyaretçilerin ilgisini çeker.