Avrupa, yasa dışı göç ve iltica talepleri altında eziliyor. Almanya’ya sadece 2023 yılında 240 bin yasa dışı göçmen geldi ve aralarında Türkler’in de olduğu 150 bine yakın kişinin iltica hakkı yok.

İsviçre de, aynı sorunla boğuşuyor. Çözüm olarak ise Danimarka Modeli gündemde. Çünkü, ilticası reddedilenler de bu ülkelerde kalmaya devam ediyor.

KAÇAK GÖÇÜN YÜZDE 7’Sİ ALMANYA‘YA

Almanya’ya gelen göçmen sayısı son 10 yılda 2.5 milyonu aştı. Dünyanın göçen nüfusunun yüzde 7’sinden çoğu bu ülkeye dolarken, Danimarka modeli giderek ağırlık kazanıyor.

Avrupa Birliği üyeleri ve İsviçre, "ekonomik göçün önlenmesi" ve "iltica hakkı olmayanların ülkelerinde kalmaması" için yollar arıyorlar.

2020’ye kadar en çok göç alan ülkelerden biri olan Danimarka, şimdi göçmen sıralamasında AB’nin 24. sırasına indi. Ülkeden ayrılan göçmenlerin sayısı, yeni gelenleri geçti. İsveç’te de aynı manzara oldu.

RAKAM YÜZDE 1’DEN DAHA AZ

2023 yılında sadece 2350 kaçak göçmen ülkeye girdi. Aynı yıl Almanya’ya, bu rakamın 100 katından fazlası olarak 240 bin, İsviçre’ye ise 30 bin kaçak göçmen giriş yaptı.

Danimarka’nın sosyal demokrat hükümeti, kaçak göç akınını, "sınır dışı etme merkezleri, kısıtlayıcı aile birleşimi, geçici oturum, iş bulabilecek olanların değerlendirilmesi, iltica hakkı olmayanların hemen geri gönderilmesi ve yardımların kesilmesi" kararları ile durdurdu.

İSVİÇRE DE AYNI YÖNTEME DOĞRU İLERLİYOR

Şimdi benzer kararlar, tüm Avrupa’da tartışılıyor. Alman hükümeti de kaçak göçü önleyebilmek için, yardımların kesilmesi, iş bulamayanlara para desteğinin azaltılması çalışmaları yapmıştı.

Ancak hükümet düşünce yasa tasarıları meclise gelemedi. Şimdi İsviçre, Danimarka uygulamalarını hayata geçirmeye hazırlanıyor. Benzer uygulama İtalya ve diğer ülkelerde de yapılıyor.

BU YARDIMLAR İÇİN GELİYORLAR

Danimarka, az ve işine yarayan göçmeni alıyor ve ilticası kabul edilene kişi başı 800 Euro yardım veriyor. Göçmenleri cezbeden yardımlar Almanya’da 580 Euro. Avusturya’da 500 Euro’ya yakın.

Özellikle Almanya’da aile başı verilen yardımlar çok cazip ve kaçak göçü tetikliyor. İngiltere’de yardım rakamı Almanya’nın yarısı. İsveç’te 180 Euro, Yunanistan’da 150 Euro ve Macaristan’da 60 Euro veriliyor.

Bu nedenle bütün kaçaklar, denetimin olmadığı, sınır dışlarının zor olduğu Almanya’yı tercih ediyor.