Külçe altın, Çinli yatırımcıların Ay Yeni Yılı tatilinin ardından salı günü piyasaya dönmesiyle birlikte yüzde 1,6’ya kadar düştü, ardından kayıplarının bir kısmını telafi etti. Altın, önceki dört seansta yüzde 7’den fazla yükselmişti. ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni ithalat vergileri sözü vermesi ve ABD’nin İran ile karşı karşıya gelmesi, yatırımcıları güvenli liman varlıklara yöneltmişti.

ALTIN DÜŞÜŞE GEÇTİ

Ons altın 5 bin 250 doları test ederek yüzde 1,50 değer kaybederek 5 bin 171 dolarda hareketleniyor. Gram altın ise ons altındaki düşüşten etkilenerek 7 bin 400 liraya kadar çıktı ancak sabah seansında 7 bin 286 lirada bulunuyor.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre Guangdong Southern Gold Market Academy’de araştırmacı olan Song Jiangzhen, “Yüzde 2’ye kadar olan hareketler şu anda piyasa oynaklığının normal aralığında. İran’daki süregelen belirsizlik ve ABD’nin tarife politikalarıyla izolasyon riski uzun vadeli algıyı pozitif tutuyor” ifadelerini kullandı.

Piyasalar, Trump’ın ABD Yüksek Mahkemesi’nin sözde karşılıklı vergilere karşı verdiği kararın ardından küresel ithalat vergisini yüzde 15’e çıkaracağını söylemesiyle karışıklık içinde bulunuyor.

ABD’nin bazı ticaret ortakları, son vergileri önceki anlaşmalarla bağdaştırmakta zorlanıyor ve bu durum zaten gerilmiş ilişkileri daha da zorluyor. Avrupa Birliği’nin yaptığı bir değerlendirmeye göre Trump'ın yeni politikası bazı ihracat kalemlerinde, ticaret anlaşması kapsamında izin verilen seviyelerin üzerine çıkacak gümrük vergileri getirecek.

ALTIN FİYATLARI YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK Mİ?

Aralarında BNP Paribas SA, Deutsche Bank AG ve Goldman Sachs Group Inc.’in de bulunduğu birçok banka, altındaki önceki yükselişi destekleyen temel faktörlerin geçerliliğini koruduğunu belirterek fiyatların toparlanacağını öngördü. Bu faktörler arasında Fed’in bağımsızlığına ilişkin endişeler, devlet tahvilleri ve para birimlerinden uzaklaşmaya yönelik daha geniş çaplı eğilim ile özellikle Orta Doğu’daki jeopolitik riskler öne çıkıyor.

ABD, İran’ın nükleer programına ilişkin görüşmelerin bu hafta yeniden başlayacak olması öncesinde 2003’ten bu yana bölgedeki en büyük askeri gücünü konuşlandırdı. Diplomatik bir çözümü tercih ettiğini söyleyen Trump, anlaşmaya varılamaması halinde bunun İran için “çok kötü bir gün” olacağını belirtti ve Pentagon’un uzun süreli bir askeri kampanyanın zorlukları konusunda endişeli olduğu yönündeki haberleri yalanladı.