Arnavutluk hükümeti, gençler arasındaki şiddeti azaltmayı amaçladığını belirterek, bir yıl sürecek bir "TikTok yasağı" getirdi. 

Başbakan Edi Rama, Kasım ayında bir öğrenci tarafından bıçaklanarak öldürülen 14 yaşındaki bir çocuğun ölümünün ardından 21 Aralık’ta yasağı duyurdu.

Yerel medya, saldırgan ve kurbanın TikTok üzerinden tartışmasının cinayetle sonuçlandığını bildirdi. TikTok’un önümüzdeki haftalarda kapatılması bekleniyor.

ASIL SEBEBİ NE?

Çin merkezli ByteDance şirketine ait olan uygulama, 20 ayrı ülkede de 'güvenlik endişeleri' sebebiyle yasaklanmıştı. ABD'de, defalarca TikTok'un kapanması konusunda görüşmeler gerçekleştirilmiş ancak net bir karara varılamamıştı.

Arnavutluk’ta Rama, kararın öğretmenler ve ebeveynlerle yapılan görüşmelerin ardından alındığını belirtti. Ancak karara karşı çıkanlar, bunun başbakanın bir yıl süren halk ayaklanmalarının ardından siyasi muhalefeti bastırma çabasının bir parçası olduğuna inanıyor.

Arnavutlu'taki protestoların çoğunun, TikTok uygulaması üzerindeki videolardan organize edildiği ve bu videoların halkı ayaklanmaya teşvik ettiği iddia ediliyordu. Muhalifler bu yasağın, halkın örgütlenmesini önlemek için yapıldığını öne sürdü.

Arnavutluk geçen yıl, siyasi muhaliflerin hapsedilmesine karşı şiddetli protestolara sahne oldu. Göstericiler hükümet binalarına molotov kokteyleri attı, polis göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı.