Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde birçok ülkede aşırı sağ partilerin oylarını önemli ölçüde artırması merkez ve sol çevrelerde endişeye yol açarken, kuzey Avrupa ülkelerinde tablonun farklı olması dikkat çekti.

6-9 Haziran'da 27 AB üyesinde düzenlenen AP seçimlerine aşırı sağ damga vurmuştu. Almanya'da AfD iktidardaki Sosyal Demokratları geçip ikinci sıraya yerleşirken, Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin açık farkla ilk sıraya yerleşmesi sonrası Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron erken seçim kararı almıştı.

Avusturya'da aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) 6 milletvekilliği kazanarak ilk sıraya yerleşirken, Hollanda'da da aşırı sağcılar büyük çıkış yakaladı.

Aşırı sağcı partiler AP'deki sandalye sayılarını artırırken özellikle sol partilerdeki gerileme dikkat çekti.

Finlandiya'daki Sol İttifak adayı 37 yaşındaki Li Andersson, Avrupa seçimlerinde bireysel olarak en çok oyu alan siyasetçi oldu. 

 

SOLUN YÜKSELDİĞİ ÜÇ ÜLKE

Kuzey Avrupa ülkeleri Finlandiya, İsveç ve Danimarka ise solun güçlendiği ülkeler oldu. 

İngiliz Guardian gazetesi, üç ülkedeki seçim sonucunun Avrupa'da yükselen sağ karşısında sola umut verdiğini yazdı. Makalede Finlandiya, İsveç ve Danimarka'da AP seçimlerinde sağcı partilerin oy kaybettiğine, Yeşiller ve sol eğilimli hareketlere desteğin ise arttığına dikkat çekildi.

Finlandiya'da iktidardaki muhafazakar parti birinci sırayı alırken Sol Koalisyon'un üç sandalyeyle yaptığı çıkış herkes için sürpriz oldu. Danimarka'da Yeşiller ve Sosyal Demokratlar ilk iki sıraya yerleşirken İsveç'te de sağ partiler büyük yara aldı.

Avrupa Politikalar Merkezi Direktörü olan Kopenhag Üniversitesi'nden Marlene Wind, sağ partilerin bir süredir kuzey Avrupa'da iktidarda olduğunu belirterek "İktidardayken destekleri azalıyor" dedi. 

Sağ partilerin büyük yara aldığı İsveç'te Sol Parti üyesi Jonas Sjöstedt, sonucu "Avrupa için umut ışığı" diye niteledi.