Antikacılık mesleğinde 50 yılı geride bırakan Bülent Hitay, Alsancak’taki dükkanında sergilediği birbirinden değerli antikalarla geçmişe ışık tutuyor. 147 yıllık gramofon, 120 yıllık tablo gibi eşyalar dükkanında sergilenirken, Hitay gençlik yıllarından itibaren antikalara duyduğu ilgiden bahsetti.

Ailesinden kalan eski eşyalarla bu işe başladığını ifade eden Hitay, 20'li yaşlarında özel sektörde çalışırken dahi antika biriktirdiğini söyledi.

Hitay, "Bu işi yaparken kar amacı gütmüyorum, tamamen bu işten keyif alıyorum ve aynı zamanda güzel dostluklar ediniyorum. Şu anda dükkanda çok değerli antikalar var; gramofonlar, tablolar, taş plaklar gibi. Osmanlı döneminden kalan antikaların hemen hepsinin alıcıları çıktı ve satıldı" diye ekledi.

'OSMANLI DÖNEMİNE AİT TAŞ PLAKLAR BULUNUYOR'

Hitay, 1877 yılında Thomas Edison tarafından Amerika'da üretilen ilk müzik aletlerinden biri olan gramofonun bir örneğini dükkanında bulundurduğunu belirterek, "Osmanlı dönemine ait çok değerli taş plaklar da elimde mevcut. İngiltere ve Fransa’da Grafson Plak gibi markalara yaptırılan bu taş plaklar Osmanlı dönemine ait önemli eserlerden. Ayrıca 1920'li yıllarda basılmış Cemal Reşit Rey’in orijinal taş plakları da elimde bulunuyor. Bir de İngiliz balıkçılık kulübüne ait 120 yıllık bir tablo var, bu eseri tanıdıklar ve aracılar sayesinde getirdim.

Antika eşyaları hem Türkiye'den hem de yurtdışından topluyorum. Müzayedeler ve mezatlar da bu süreçte önemli kaynaklar arasında yer alıyor. Aynı zamanda Alsancak'ta yaşayan varlıklı ailelerin vefatlarından sonra da birçok antika eşya satın alıyorum, çünkü gençler genelde bu tür eşyalara pek ilgi duymuyor. Ancak az da olsa ilgilenen bazı gençler dükkana uğrayıp merak ettikleri şeyleri soruyorlar" ifadelerini kullandı.