Castellón Jaume I Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma ise evlerimizdeki en tehlikeli elektrikli cihazın hangisi olduğunu ortaya koyuyor. 

Araştırmaya göre aile içi ölümlerin başlıca nedenlerinden biri gazlı ocaklardan kaynaklanıyor. Özellikle Avrupa'da her yıl yaklaşık 40 bin erken ölüm, bu cihazlarla ilişkilendiriliyor. 

Castellón Jaume I Üniversitesi'nden Juana María Delgado, SER ile yaptığı röportajda, gazlı ocakların ürettiği kirleticiler arasında nitrojen dioksitin (NO2) öne çıktığını belirtti. Ancak Delgado, NO2'nin yanı sıra aynı derecede zararlı olabilecek başka kirleticilerin de bulunduğunu vurguladı. Bu durumun yalnızca "buzdağının görünen kısmı" olduğunu ifade eden uzman, gerçek ölüm sayısının çok daha yüksek olabileceğini öne sürerek, birçok kişinin bu tehlikenin boyutunu henüz tam olarak kavrayamadığını söyledi. "Hala fark edemediğimiz kirletici maddeler var" diyen Delgado, gazlı ocakların riskleri konusunda daha fazla farkındalık yaratılması gerektiğini belirtti.

İspanya'da yapılan bir çalışma, sobaların sadece nitrojen dioksitin (NO2) neden olduğu yılda yaklaşık 2.000 erken ölümle ilişkilendirilebileceğini ortaya koyuyor. Ancak diğer zararlı bileşenler de göz önünde bulundurulduğunda, bu sayının çok daha yüksek olabileceği belirtiliyor. Araştırmayı yürüten Juana María Delgado, soba kullanan evler için iki önemli öneride bulundu. İlk olarak, mutfağın her zaman, özellikle soba kullanımı sırasında, iyi havalandırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, eleconomista.es’e göre, davlumbazın soba kullanımı sırasında otomatik olarak açılmasının bir alışkanlık haline getirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Uzmanlar, kömür ve odun yerine gaz kullanımına geçilmesinden bu yana sobaların tehlikelerine dikkat çekiyor. Araştırmacılara göre, bu ölümlerin ana nedeni soba kaynaklı hava kirliliği. Uzun yıllardır bilinen bu risk, sobaların güvenli kullanımına yönelik önlemleri yeniden gündeme taşıyor.