Türkiye'de yalnızca 'ışgın otu' haliyle yetişen ravent bitkisi, Avrupa'da ise birçok farklı türüyle üretiliyor ve mutfaklara giriyor. 

En yaygın kullanım alanı turtalar, kompostolar ve reçeller olan bu bitki, zaman zaman pastaların içerisinde de kullanılmakta. Yıllardır sağlığa olumlu etkileri ile anlatılan ve son yıllarda Türkiye'de de popüler hale gelen besin, son araştırmalarla birlikte doktorların radarına takıldı. 

AVRUPA BIRAKTI, TÜRKİYE BAŞLADI 

Yapılan araştırmalar, ravent bitkisinin yüksek miktarda oksalik asit barındırdığını gözler önüne sermekte. Vücutta biriken bu asit, zamanla böbrek taşı rahatsızlıklarının görülmesine neden olabilir. Doktorlar, özellikle yaşlı insanlar veya halihazırda herhangi bir böbrek hastalığı veya ürolitiazis tanısı olan kişiler için ravent tüketirken dikkatli olunmasını önermektedir.

Sağlığa yönelik son yıllarda keşfedilen bu olumsuz özellikleri nedeniyle ravent tüketimi Avrupa'da radikal bir şekilde düşerken, tartışmalı bitkinin Türkiye'de kullanım alanı her geçen gün artıyor. Türkiye içerisinde yalnızca 'ışgın otu' türü yetiştirilen ravent, sağlığa yönelik olumlu besin değerleri de içermekte. 

YAPRAKLARI ZARARLI, SAPLARI FAYDALI

Zengin bir potasyum, magnezyum ve C vitamini kaynağı olan ravent, faydalı bileşenlerini sap kısmında, zararlı bileşenlerini ise yaprak bölümünde barındırır. Doktorlar bu yapısı nedeniyle ravent tüketirken yapraklarını değil saplarını kullanmanızı tavsiye ediyor.