Başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği’nde maaşlar, tüketici fiyatları ve dolayısıyla enflasyondan daha çok arttı. Alman İstatistik Dairesi, 2014’ün son çeyreğinde nominal ücret artışının yüzde 4.9 olacağını açıkladı.

Aynı dönem enflasyonu ise yüzde 2.5 oluyor. AB ülkelerinde, gelirler ortalama olarak enflasyonu ikiye katladı.

BİZ NE DİYORUZ, ONLAR NE YAPIYOR?

Türkiye, çalışanlara "Enflasyon oranında zam yapılsın mı, yapılmasın mı?" diye düşünürken, Avrupalı ile refah farkı giderek açılıyor. Türkiye’de zam yapılsa bile bir ay sonra enflasyon onu da yiyip bitiriyor.

Avrupa’da reel ücretler yıl boyu, enflasyon üzerine artıyor. Raporlara göre hem Almanya’da, hem de bütün AB ülkelerinde reel gelirler (ücretler, maaşlar) üçer aylık son 6 periyotta artmış oldu.

Sıkı para politikası ile çarşı- pazar fiyatları inişte. Yani 18 aydır Avrupalı, enflasyonun üzerinde maaş artışı alıyor. Corona dönemindeki yüksek enflasyondan mağdur olan AB halkının bu mağduriyeti bu şekilde giderildi.

EN FAKİR AB ÜLKESİ DE KATLADI

Özellikle perakende ve otomotiv sektöründe çalışanların gelirleri yüzde 6.9 arttı. Depolama, nakliyede yüzde 6.4’lük artışlar oldu.

Bunlar yüksek ücret alan Almanya, İsveç, Norveç, Hollanda, Belçika gibi ülkelerdeki ortalama. AB içinde en düşük ücret alanların bulunduğu Macaristan, Romanya ve Bulgaristan’da bile maaş artışları, AB enflasyonunu 4’e katladı ve yüzde 7.3 oldu.