Salatalarda ya da yemeklerde kullanmak için neredeyse her zaman yağ kullanırız. 

Sağlıklı bir diyet için en doğru seçimi yapmak ve tüketilecek besine göre tercih edilecek yağ türünü seçmek oldukça önemlidir. Türkiye'de insanların tamamına yakını, sağlığımız için en faydalı seçeneğin zeytinyağı olduğunu düşünmesine rağmen, bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar, bu yaygın inanışın hatalı olduğunu gözler önüne sermekte. 

Yağ kullanımı, sağlığımız için her zaman iyi bir seçenek olmasa da, yağ asitlerinin bileşiminde bulunan farklılıklar, vücuda verilecek zararın en düşük seviyeye indirilmesine yardımcı olabilir. 

EN SAĞLIKLI YAĞLAR HANGİLERİ?

Sağlığa faydalı yağlar, doymuş yağ asitlerinden daha fazla oranda doymamış yağ asitleri içerir. Soğuk preslenmiş yağlar, doğal besinler içerdikleri için faydalı kabul edilirler. Ayrıca bu yağlar, bazı yemeklere özel bir lezzet katacak zengin aromalara sahiptir.  Örneğin, soğuk preslenmiş yağlar genellikle düşük dumanlanma noktasına sahiptir, bu nedenle yalnızca salata soslarında kullanılmalı veya pişirildikten sonra yemeklere eklenmelidir.

İşte dünyanın en sağlıklı yağları...

- Keten tohumu yağı 

Keten yağları, antiinflamatuar etkiye sahip değerli doymamış ve omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Bu yağlar salata sosu için ideal olmalarına karşın, 100°C'nin altında ısıtıldığında ayrışmaya başladığından kızartma sırasında pek tercih edilmemelidir. 

- Kanola yağı 

Doymamış yağ asitleri ve omega-3 bakımından iyi değerlere sahip olmasına rağmen, kanola yağı Türkiye'de oldukça az kişi tarafından tüketiliyor. Kaynama noktası keten yağından daha fazla olan kanola, kızartma için mutlaka rafine edilmiş versiyonu ile kullanılmalıdır. 

- Ceviz yağı

Hücre bölünmesini destekleyen ve antiinflamatuar etkiye sahip olan omega-3 yağ asitleri açısından zengindir . Ayrıca salatalar veya soğuk yemekler için de en iyi şekilde kullanılır.