Son yıllarda mutfaklarda tercih edilen yağlardan biri olan kolza yağı (kanola yağı), sağlıklı yağlar arasında sayılmasına rağmen, uzmanlar bu yağın bazı türlerinin sağlığı olumsuz etkileyebileceği konusunda uyardı. Özellikle soğuk presleme yöntemiyle elde edilen saf kolza yağı, yüksek ısılara maruz kaldığında toksik maddeler üretebilirken, kansere yol açabilecek zararlı bileşenler oluşturabilir.
HANGİ DURUMLARDA KULLANILMALI?
Kolza yağı, farklı üretim yöntemlerine bağlı olarak iki ana türe ayrılıyor; rafine ve saf kolza yağı.
Rafine kolza yağı: Bu tür, yüksek sıcaklıklarla işlenmiş olur, pişirme ve kızartma işlemleri için uygun kabul edilir fakat bu işlem sırasında yağın besin değerlerinde kayıplar yaşanabilir.
Saf kolza yağı: Soğuk presleme yöntemiyle üretilen saf kolza yağı, zengin besin değerleriyle dikkat çeker fakat bu yağ yalnızca soğuk yemeklerde ve salatalarda kullanılmalıdır. Yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında, omega-3 yağ asitlerinin bozulması ve kanserojen maddelerin oluşması riski bulunur.
YAĞ SEÇERKEN BU NOKTALARA DİKKAT EDİN
Kolza yağının doğru kullanımına dikkat edilmesi gerektiği gibi sağlıklı bir pişirme deneyimi için doğru yağın seçilmesi de oldukça önem arz eder. Pişirme işlemleri için rafine zeytinyağı, ayçiçek yağı, fıstık yağı ve üzüm çekirdeği yağı gibi yağlar tercih edilebilirken soğuk yemekler, salatalar ve soğuk tarifler için ise soğuk sıkım kolza yağı, ceviz yağı veya keten tohumu yağı daha uygun seçenekler olur.
ETİKETİ MUTLAKA OKUYUN
Uzmanlar, kolza yağı alırken etiketleri dikkatlice incelemenin önemine dikkat çekerken bu sayede sağlık açısından faydalı seçimler yapılabilir. Özellikle saf kolza yağı gibi yağlar yemeklerde kullanılırken yüksek ısılara maruz bırakılmamalıdır.