Güney Kore'de bir mahkeme, Salı günü görevden alınan Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'ün tutuklanması için yetkililere onay verdi. Ülke tarihinde ilk kez, bir Başbakan tutuklanacak.
Yolsuzlukla Mücadele Dairesi (CIO), Seul Batı Bölge Mahkemesi'nin Yoon'un kısa süreliğine ilan ettiği sıkıyönetimle ilgili soruşturmayı yürüten savcıların talep ettiği tutuklama emrini onayladığını duyurdu.
Yoon, devlete karşı isyan yönetmekle suçlanıyor. Bu, Güney Kore yasalarına göre bir başkanın siyasi dokunulmazlık kapsamında korunmadığı nadir suçlardan biri. Aynı zamanda, Yoon’un görevden alınmasına ilişkin dava Anayasa Mahkemesi’nde devam ediyor.
2 AYDA 3 BAŞKAN
Geçici bakanın da görevden alınmasıyla iki ayda 3 Başbakan değiştiren Güney Kore, Asya’nın dördüncü büyük ekonomisi ve ABD’nin kilit müttefiklerinden biri olarak bölgedeki istikrar için kritik bir rol oynuyor.
Başbakan Han Duck-soo, Yoon’un yerine geçici olarak görev almıştı ancak muhalefetin çoğunlukta olduğu meclis tarafından o da görevden alındı.
Han’ın görevden alınmasının ardından Maliye Bakanı Choi Sang-mok geçici Başbakan olarak atandı. Choi, Pazar günü yaşanan ve 179 kişinin hayatını kaybettiği Jeju Air kazasının ardından ülke tarihinin en ölümcül havacılık felaketiyle de mücadele ediyor.
'YASALARA AYKIRI' TUTUKLAMA
Yoon için çıkarılan tutuklama emri 6 Ocak’a kadar geçerli olacak ve yakalanmasının ardından yetkililerin sadece 48 saatlik bir gözaltı süresi olacak. Savcılar bu süre zarfında Yoon’un tutukluluk süresini uzatmak ya da serbest bırakmak konusunda karar verecek.
Yoon’un avukatı Yoon Kab-keun, tutuklama emrinin yasadışı ve geçersiz olduğunu savunarak, "CIO’nun Güney Kore yasalarına göre böyle bir yetkisi yoktur" dedi.
Yoon'un yasal ekibinin tutuklama emrinin durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını belirtti. Güney Kore’nin Başbakanlık güvenlik birimi, tutuklama emrinin yasal prosedürler çerçevesinde ele alınacağını duyurdu. Yoon’un Seul Gözaltı Merkezi’ne götürülmesi bekleniyor.