Yaklaşık 5 kuşaktır Kastamonu'da helva ve şeker üretimi yapan Metin Ünal, kendi bölgesine ait yöresel lezzeti tüm Türkiye'ye tanıttı. 30 yıl önce babaannesinin yaptığı ve hala bozulmayan elmadan üretilen eğşi suyunu keşfedip üretimine başladı. Adını ise 'Aliye Ana' koydu.
KAPAĞI KAPALI 30 YILLIK İÇECEĞİ BULDU
Gıda sektörüne yeni bir ürün katan Ünal, eski bir buzhanede kapağı kapalı bir bidon buldu. Bidonun içerisinde babaannesine ait eğşi suyunu buldu. Bu su 30 yıldır bulunduğu yerde bozulmamıştı. Eğşi suyunu testlere gönderen Ünal, bu ürünün bakteri üretmediğini ve oda sıcaklığına dayanıklı olduğunu keşfetti. Daha sonra babaannesinin yıllardır bozulmayan yöresel içeceğini modern üretimle birleştirdi.
EKŞİ ELMADAN YAPILIYOR VE 24 AY BOZULMUYOR
Kastamonu'ya özgü olan Hüryemez suyu, ekşi bir elmadan yapılıyor. Metin Ünal, bu yerel lezzetin potansiyelini görünce üniversitelerle iş birliği yaptı ve ürünün üretim süreci böylelikle başladı.
Hüryemez elmasının suyunu sıkarak kazanlarda kaynatan Ünal, koruyucu veya katkı maddesi kullanmadan, tamamen doğal bir şekilde eğşi suyu üretimine geçti. Ürün, 24 aya kadar bozulmadan lezzetini koruyor ve Okul Gıdasıdır sertifikası taşıyor. Eğşi suyunun çocukluğunun içeceği olduğunu ifade eden Ünal, "Bu ürün çocukluğumuzun kolasıydı. Elmayı sıkıp eğşi yapardık ve severek içerdik" dedi.
Kısa sürede kendi markasını çıkaran Ünal, şimdi bu ürünü İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlere pazarlıyor. Ayrıca ürün internet üzerinden sipariş de edilebiliyor. Ünal, ürününü dış pazara da açmayı planlıyor.