Evi soba ile ısınan insanlar için kış ayları oldukça zahmetli olabilir. 

Kömür ve odun için harcanan enerjinin yanı sıra, ısınma performansını artırmak, evdeki dumanı engellemek ve zehirli gazlara karşı önlem almak amacıyla sık sık baca temizliği yapılmalı. 

Geleneksel yöntemlerde bacayı temizlemek oldukça zahmetli bir işlem olsa da, uzmanlara göre bacanın kendi kendini temizlemesi için pratik yöntemler bulunuyor. 

BU İŞARETLER BACANIN TEMİZLİK VAKTİNİN GELDİĞİNİ GÖSTERİYOR

Uzun yıllardır soba kullananlar baca temizliğinin zamanlamasını isabetli şekilde bilmekte. Ancak bu alanda amatör olanlar ya da soba dışında mangal gibi işlemler için balkonlarında şömine bulunduranlar, baca temizliği hakkında oldukça acemi kalabilir. 

Yılda en az bir kez, bazı durumlarda ise iki kez baca temizliğini yapmanız gerekiyor. Temizlik vaktinin geldiğini gösteren işaretler ise şu şekilde:

- Ateş artık zayıf bir şekilde yanıyor ve dumanlar eskisi gibi doğrudan bacaya yönelmiyorsa

- Sobanın kapısını açtığınızda odada bir sis perdesi oluşuyorsa

- Şöminenin ya da sobanın iç kısımlarında kurumlar oluşmaya başlamışsa

 - Odun yandığında çok daha fazla çatırtı ve uğultu sesi geliyorsa

Tüm bu işaretler, baca temizliği için doğru zamanın geldiğini gösteriyor. Ayrıca sobanız ilk günkü gibi ısıtmıyor ve odanın daha soğuk olduğunu hissediyorsanız, bu da bazı işlerin ters gittiğini anlamanıza yardımcı olabilir. 

BACAYI KENDİLİĞİNDEN TEMİZLEMEK İÇİN BU İŞLEMLERİ UYGULAYIN 

Uzmanlar, her ihtimale karşılık yılda bir kez bacanın çubuklar yardımıyla temizlenmesini tavsiye ederken, bu işlemin etkisini artırabilmek için soba içerisinde yakacağınız malzemeler büyük bir rol üstleniyor. 

Doğru malzeme kullanımı, bacaların kendi kendini temizlemesini sağlarken, kurum birikmesini engellemekte ve yapılacak temizlik işleminin çok daha zahmetsiz olmasını sağlamakta. 

İşte bacaların kendini temizlemesi için sobada yakmanız gerekenler...


- Patates Kabukları

Patates kabukları yandığında, soba içerisinde yoğun miktarda nişasta açığa çıkacaktır. Bu durum, baca duvarlarına yerleşmiş kurumların kendiliğinden çözülmesine ve hava akışının çok daha hızlı iletilmesine imkan tanıyacak. 

Temiz bir boru elde etmek için bir avuç dolusu patates kabuğu yeterli olacaktır. Buna karşın sobanın içi ne kadar kötüyse, patates kabuklarının miktarını bu oranda artırmak gerekiyor. Uzun süredir ilgilenilmeyen ve kötü durumdaki bacalar, iki ya da üç kova kabukla temizlenebilir. 

- Tuz

Herkesin mutfağında bulunan tuz, aynı zamanda harika bir koruyucu maddedir. Soba temizliği için tek başına kullanılacak tuz, herhangi bir fayda sağlamayacaktır. Ancak ocağın içine atılacak odunları yakmadan önce tuzlamanız, nemin hızla yanmasına ve mümkün olduğunda az oranda kurum oluşmasına yol açar. Bir başka deyişle tuz kullanımı bacadaki mevcut koşulları iyiye çevirmez ancak bacanın daha hızlı kirlenmesinin önüne geçer. 

- Kuru Kavak Dalları 

Patates ve tuz kadar kolay ulaşabilir olmasa da, köyünüzde ya da yaşadığınız bölgede kavak ağaçları varsa, sobanızda mutlaka kuru kavak dalları kullanabilirsiniz. Tecrübeli ustalar, kurumu ve aspeni kolayca temizlemek için kuru kavak dallarını kullanırlar. Ancak bu yöntem, nispeten az kirlenmiş bacalarda işe yarar. Borunun içi uzun yıllardır kurum ile kaplı olmuşsa, kullanılacak kavak dalları ancak durumun daha kötüye gitmesine neden olur.