Edinilen bilgilere göre, TMO’nun Nisan ayında çiftçiden aldığı ve 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında kurulan özel depolarda tuttuğu buğday ve mısırın satıldığına ilişkin ihbar sonrası Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında aralarında iş insanlarının da bulunduğu 18 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Yaklaşık 1 milyar TL’lik vurgun yaptıkları öne sürülen şüpheliler 10 Nisan’da gözaltına alındı.
'40 BİN TON TESPİT EDİLDİ'
Adliyeye sevk edilen şüphelilerden iş insanları F.S., Y.K., A.Ö., S.Ö., M.Ö., Y.Ö., B.T., S.A. ile muhasebeci İ.K. çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, diğer şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
İl Jandarma Komutanlığı tarafından daha önce yapılan açıklamada, Ticaret Bakanlığı yetkililerinin bir LİDAŞ deposunda yaklaşık 40 bin tona yakın hububatın eksik olduğunu tespit etmesi üzerine soruşturmanın başlatıldığı belirtilmişti. Operasyonda 3 bin 700 ton mısırın ele geçirildiği, suçtan elde edildiği değerlendirilen yaklaşık 10 milyon TL değerinde ziynet eşyasının muhafaza altına alındığı ve şüphelilere ait toplam 700 milyon TL değerindeki taşınır ve taşınmazlara tedbir konulduğu kaydedilmişti.
'BU BİR ADLİ VAKA'
Dün TBMM Genel Kurulu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2026 yılı bütçe görüşmeleri sırasında konu gündeme geldi. Bakan Yumaklı, Kızıltepe’deki lisanslı depolara ilişkin iddialara, “Bu bir adli vaka… Ticaret Bakanlığı’na bildirimler yapıldı, adli ve idari soruşturma başlatıldı” yanıtını verdi.
Yumaklı ayrıca, “93 bin ton, Lisanslı Depoculuk Tazmin Fonu aracılığıyla TMO’ya geçmiş ve kamu alacaklarının tamamı tahsil edilmiştir” dedi.