Ocak ayının sona ermesiyle birlikte tezgahlarda hamsi ve istavrit türü balıklar bollaşırken, Tarım ve Orman Bakanlığı taze balık seçimine yönelik yeni bir uyarıda bulundu. 

6 maddelik listede balık satın alınırken dikkat edilmesi gerekenlere yer verildi

- Göz

Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar, sonra da içe çöker.

- Solungaç 

Taze balığın solungaçları canlı kırmızı renktedir. Balık bayatladıkça bu renk değişir. 

- Koku

Taze balık neredeyse kokusuzdur, bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlar. 

- Doku

Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Oysa bayat balıklarda bu iz kalır. 

- Pul-Deri

Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pullar deriye yapışıktır ve elinizi kafadan kuyruğa doğru sürttüğünüzde pullar dökülmüyorsa balık taze demektir. 

- Kuyruk

Taze balığın başından tutup kaldırınca kuyruğu dimdik durur. Bayat balığı aynı şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı sarkar.