Ocak ayının sona ermesiyle birlikte tezgahlarda hamsi ve istavrit türü balıklar bollaşırken, Tarım ve Orman Bakanlığı taze balık seçimine yönelik yeni bir uyarıda bulundu.
6 maddelik listede balık satın alınırken dikkat edilmesi gerekenlere yer verildi
- Göz
Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar, sonra da içe çöker.
- Solungaç
Taze balığın solungaçları canlı kırmızı renktedir. Balık bayatladıkça bu renk değişir.
- Koku
Taze balık neredeyse kokusuzdur, bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlar.
- Doku
Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Oysa bayat balıklarda bu iz kalır.
- Pul-Deri
Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pullar deriye yapışıktır ve elinizi kafadan kuyruğa doğru sürttüğünüzde pullar dökülmüyorsa balık taze demektir.
- Kuyruk
Taze balığın başından tutup kaldırınca kuyruğu dimdik durur. Bayat balığı aynı şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı sarkar.