Indramayu şehri açıklarında balıkçılar, çupra balığı yüklerini çekip, günde iki kez fabrikaya gönderiyor ve burada balıklar kemiklerinden ayrılarak ince, beyaz ve protein dolu bir toza dönüştürülüyor.

Daha sonra, deniz sütü başka bir tesise götürülerek çilek ya da çikolata aromalı bir tat elde ediliyor.

"NORMAL SÜT GİBİ TADI VAR"

Wall Street Journal'a konuşan Berikan Protein Initiative adlı süt üretim tesisinin müdürü Mafatihul Khoiri'nin yorumu, "Sadece normal süt gibi tadı var, en azından bana öyle geldi" şeklinde...

4.5 MİLYAR DOLARLIK ENDÜSTRİYEL BEKLENTİ

Yerel medya, balık sütüne Endonezya'nın yeni yılda okullardaki yemek programlarında kullanılmak üzere değerlendirilmesiyle dikkat çekti. Burada, balık sütünün iyi bir protein kaynağı olarak tanıtıldığı ve uzmanların, bu sektörün yaklaşık 200 bin kişiye istihdam sağlayacak 4.5 milyar dolarlık bir endüstri yaratabileceğini umut ettikleri bildiriliyor.

Ayrıca, Endonezya'da balık kollajeni, ABD'de cilt bakımında yaygın olarak kullanılan bir protein ve Avrupa Birliği (AB) de, geçen yıl somon protein tozunun keskin deniz kokusunu gideren kimyasallar için bilim insanlarını görevlendirdi.

"BESLENME HAMLESİNDEN ÇOK POLİTİK BİR DİKKAT DAĞITMA"

AB fonlu araştırma enstitüsü Norce'tan araştırmacı Rasmus Ree, Endonezya'nın öncülük ettiği üretimin "faydalı olabilecek ve umarım ekonomik olarak uygulanabilir bir şey" olduğunu söyledi.

Sütten içenlerin çoğu da tadına karşı intolerans belirtmediler. 23 yaşındaki Rosaedah, bu içeceği üç kez denedikten sonra "Lezzetli!" diyerek beğenisini ifade etti.

Ancak bazı beslenme uzmanları, şeker ve yapay tatlandırıcılarla karıştırılması nedeniyle ultra işlenmiş olduğu için sütü eleştirdi. Yerel olarak, Jakarta Post da balık sütünü "anlamlı bir beslenme hamlesinden çok, politik bir dikkat dağıtma" olarak nitelendirdi.

SAĞLIK BAKANI: İNEK SORUNUNA ALTERNATİF ÇÖZÜM

Endonezya Sağlık Bakanı Budi Gunadi Sadikin ise bu girişimin, inek popülasyonu sorununu yönetmek için alternatif bir yol olduğunu düşünüyor. Wall Street Journal'a açıklamalarda bulunan Bakan, "İnekleri yetiştirebiliriz… Ya da sütü Avustralya'dan ithal edebiliriz. Ya da Avustralya'daki bir inek şirketini ya da süt şirketini satın alabiliriz. Bu da alternatif bir çözüm!" dedi.

PEKİ, BALIK SÜTÜ NASIL ELDE EDİLİYOR?

The Straits Times'a göre, "balık sütü", yerel olarak üretilen ve kemiklerinden arındırılmış balıkların proteininden yapılan, toz haline getirilip sonra sıvı forma dönüştürülen ve "balıksı" tadını gizlemek için aromalandırılmasıyla sonuçlandırılan bir dizi süreçten geçiyor. Endonezya'da milyonlarca çocuk, okullarda bu sütü tüketiyor...